Ubojstvo Lane Bijedić: Policija traži saslušanje majke koja je u Srbiji!

4339

Tajanstvena smrt Lane Bijedić (19), nesuđene brucošice iz Mostara, više od dva i pol mjeseca nakon što je njeno tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog, i dalje je enigma za istražitelje.

Do sada je obavljeno na desetine informativnih razgovora, provjera i vještačanja.

Prioritetan slučaj

Iako nikakav dokaz za sada nije nađen, istražitelji i dalje ovaj slučaj, kako u ponedjeljak rečeno za Dnevni avaz, vode kao prioritetan i nadaju se da će naići na koristan trag uz pomoć kojeg će složiti kockice istražnog mozaika i rasvijetliti ovo ubojstvo.

Istražitelji su, podsjetimo, polagali veliku nadu u telefon, ali kako nam je kazao izvor blizak istrazi, utvrđeno je da se komunikacija nesretne Lane svodila na majku, baku i prijateljice.

U najkraćem, rečeno nam je, komunicirala je s izrazito uskim krugom ljudi.

Kad je riječ o fotografijama koje su pronađene, istražitelji su, kako nam je rečeno, stekli dojam da je pred njima telefon neke umjetnice. Uglavnom, riječ je o fotografijama pejzaža, prirode, a među njima dominiraju slike lišća, mostova, građevina i slično.

Kompjuterske igrice

Uočeno je također, a što su potvrdile i njene prijateljice, da je prilično vremena posvećivala raznim kompjuterskim igricama, koje su, prema riječima našeg sugovornika, više svojstvene 15-godišnjacima.

Trenutno u MUP-u i u Tužiteljstvu ZHŽ čekaju suglasnost za saslušanje njene majke Nine Bijedić, inače dekanese Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, koja je u Beogradu.

Zahtjev za saslušanje upućen je na osnovu ugovora između naše zemlje i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Lanina majka, podsjetimo, zbog izuzetno teškog stanja u kojem se nalazila zbog smrti svoje kćerke jedinice, nije saslušana u svojstvu svjedoka. Iako se iznosilo da se Nina Bijedić neće vraćati u Mostar iz Beograda, u kojem trenutno živi sa svojom majkom i u kojem je rođena i studirala, kako smo saznali iz krugova njenih prijatelja, posljednje informacije ipak govore da bi se ona uskoro mogla vratiti na svoje radno mjesto.

Špekulacije o sektama

Laninu povezanost s izvjesnim sektama ili kultovima, o čemu se već neko vrijeme špekulira u medijima i iznosi po raznim forumima, u policiji, kako nam je rečeno, uopće ne istražuju .

Podvukli su kako prate, praktično, sve što se u vezi s ovim slučajem iznosi u komentarima na društvenim mrežama i forumima, ali takvo nešto, kazali su nam, nisu istraživali, jer o tome nemaju nikakvih tragova, a pogotovo dokaza.