Istražitelji iz ŽZH idu u Beograd ispitati majku ubijene Lane Bijedić

3029
Tri mjeseca, koliko je prošlo od misteriozne smrti Lane Bijedić, nesuđene brucošice iz Mostara, čiji je život brutalno ugašen s nepunih 19 godina, brojne provedene istražnje radnje i silni rezultati vještačenja istražitelje MUP-a ŽZH još nisu doveli do korisnog traga.

Praktično, sve što im je preostalo jeste saslušanje Lanine majke Nine Bijedić, profesorice i dekanice Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta “Džemal Bijedić”, koje će biti obavljeno u Beogradu, piše Avaz.

Kako je ranije navedeno, ona zbog izuzetno teškog stanja u kojem se nalazila nakon smrti svoje kćeri jedinice nije saslušana u svojstvu svjedoka. U Beogradu, u kojem je rođena, Nina Bijedić boravi od 10. listopada kod svoje majke, a u tom je gradu, prema njenoj želji, i kremirano tijelo mlade Mostarke.

Nakon izvjesnog vremena, tužiteljskom timu Tužiteljstva ŽZH, pod čijim nadzorom se vodi istraga, nije preostalo ništa drugo nego uputiti zahtjev za saslušanje na osnovu ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Kako je Avaz doznao u utorak iz izvora bliskih istrazi, suglasnost za saslušanje se očekuje praktično svakog dana i, najvjerovatnije, tim istražitelja i tužitelja će do sredine siječnja otputovati u Beograd kako bi saslušali Laninu majku.

Nakon toga, kao posljednja faza istrage najvjerojatnije će biti urađena kompletna rekonstrukcija ovog jednog od najzagonetnijih zločina u BiH, ali i šire, koji je potresao široku javnost.

Tijelo Lane Bijedić, podsjetimo, lokalni ribar je uočio 6. listopada u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog. Istog dana, nešto ranije, njen nestanak policiji je prijavila majka Nina, s obzirom na to da je Lana trebala otputovati u Sarajevo, gdje je bila upisala studij, a na telefonske pozive joj nije odgovarala.

Umjesto na kavu s prijateljicom, kako je to rekla majci, Lana se autobusom iz Mostara iz potpuno nepoznatih razloga zaputila u Čapljinu. S autobuske stanice u Čapljini je pješačila više od pet kilometara, kako su to zabilježile kamere s pojedinih objekata, do mjesta Trebižat, gdje joj se gubi trag.

Njeno kretanje je zabilježeno i na vijaduktu Studenci ispod kojeg je tijelo nađeno. Obdukcijski nalaz je pokazao da je nesretna djevojka pretučena, davljena i bačena u rijeku.

Rezultati vještačenja njenog telefona, koji je, podsjetimo, otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj, njene odjeće, bilješki i tragova izuzetih s lica mjesta, kao i toksikološke analize, nisu donijeli nikakav pomak u istrazi.