Manjak radne snage u FBiH: Za kuharima i konobarima pomama i na internetu

1169

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na zavodima širom Federacije BiH evidentirano je 308.433 nezaposlenih.

Najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca te ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom, prednjače diplomandi političkih znanosti, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu te u tekstilnoj i drvnoj industriji, prenosi Avaz.

Pokazalo se to tijekom redovne komunikacije s poslodavcima, koju Zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima, naveli su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Da na našem tržišu doista nedostaje radne snage, na što stručnjaci stalno upozoravaju, govori hrpa oglasa na društvenim mrežama.

Prava pomama, pogotovo u Hercegovini, vlada za kuharima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Zbog nedostatka tih radnika, ovdašnji ugostitelji su na mukama i prisiljeni su na davanje mnogo većih plaća u odnosu na prethodne godine.

I vlasnicima suvenirnica sve je teže naći radnika. Kako se požalio vlasnik jedne trgovine u Mostaru, dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija.

Sve je teže i građevinarima, koji se ne mogu nositi s visokim izdacima s jedne strane, dok su u Njemačkoj i u drugim zemljama, s druge, sve traženiji poslovi tesara, keramičara, molera… Za takve i slične poslove na društvenim mrežama se nude dnevnice i do 100 KM.