Nekropola Boljuni će biti spremna za veći broj posjeta, radi se na dodatnim sadržajima

1193

Najbogatija nekropola stećaka po broju natpisa Boljuni, općina Stolac, polako se priprema za veći broj posjetitelja.

U organizaciji članova Udruge Neveš Boljuni-Stolac posljednjih nekoliko mjeseci radi se na prilaznom putu, odnosno proširenju istog, te radovi na čišćenju i ograđivanju nekropole, kao i uređenje biciklističke staze.

Radove su financijski pomogli Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Stolac i JU Radimlja. Postavljen je novi sloj betona, te proširena pristupna cesta, radi se na završetku biciklističke staze, a pokraj nekropole bit će postavljena i izložbena kućica.

Ovih dana završeno je čišćenje i postavljanje zaštitne mreže i vrata, piše portal Stolac.co.

Nekropola Boljuni je na UNESCO-voj je listi svjetske baštine već nekoliko godina što je povećalo broj posjeta i do nekoliko puta.

Završetkom brze ceste Stolac-Neum očekuje se dodatno povećanje broja posjetitelja, a u Boljunima će sve biti spremno za pristup i većim autobusima i kamperima.

Inače, ova nekropola je kao i Radimlja, muzej pod otvorenim nebom sa 269 stećaka, a klasifikacija po izgledu kaže 176 je specifičnih stećaka, 78 je ploča, 12 je sljemenjaka i tri krstače. Ukrašena su 92 stećka. Po broju natpisa 19, Boljuni su najbogatija nekropola u BiH.