Inspekcija najavila pojačanu provjeru pekara i slastičarnica

1821

Inspektori Uprave za neizravno oporezivanje započet će 18.2. 2020. godine pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom kruha, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

Proizvodnja pekarskih proizvoda je djelatnost koja obuhvaća proizvodnju kruha, svježih i trajnih peciva, slastičarskih proizvoda, keksa i ostalih pekarskih proizvoda.

Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za neizravno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije.

”Shodno tome, obavještavamo porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti: 10.71 – proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača i 10.89 – proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda, da će kontrolne organizacijske jedinice Uprave za neizravno oporezivanje provesti pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Kontrolne aktivnosti će započet sa danom 18.2.2020. godine i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja 4. mjeseca 2020. godine.

Kako bi porezni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreznih obaveza, a samim tim i dobivanje prekršajnih naloga i kazni, pozivamo iste da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije. Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UNO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora”, stoji u dopisu UNO BiH.