FOTO | Napravljeni prvi koraci ka izgradnji novog čapljinskog naselja

4974

Čapljina bi uskoro mogla dobiti davno najavljeno novo atraktivno naselje za stanovanje sa neophodnom infrastrukturom, parkovima i šetalištima uz rijeku, čime će se oplemeniti kompletno područje grada, navedeno je u opisu novog plana, doznaje Akta.ba.

Radovi na iz­gradnji infrastrukture kroz buduće naselje već su počeli sanacijom gradske ulice C Ada-Bad. Ukupna vrijednost ovog ugovora bez PDV-a je 488.311,85, KM.

Ranije su iz Gradske uprave kazali da je izgradnja prometnice ključna za sve daljnje radove, nakon koje bi trebali krenuti u izgradnju objekata planiranih regulacijskim planom.

Riječ je o RP Ada-Bad, točnije područje uz desnu obalu rijeke Neretve, nizvodno od mosta dr. Franje Tuđmana, neposredno iza nasipa. Sa sjeverne strane zona je omeđena postojećim gradskim tkivom, te se prirodno nastavlja na urbanu matricu grada.

Kako navode iz firme Ecoplan, koja je napravila regulacijski, plan, ovo područje okrenuto prema jugu, dobro osvijetljeno i ventilirano, te potpuno neizgrađeno, predstavlja visoko vrijedno gradsko građevinsko zemljište i pruža mogućnosti za kompletiranje svih potrebnih sadržaja kojima bi se zadovoljile trenutne i buduće potrebe grada.

Regulacijski plana naselja Ada-Bada izrađen je 80-ih godina prošlog stoljeća, a usvojen 2002. godine. Njime je bilo obuhvaćeno i rezervirano oko 50 ha površina za širenje naselja Čapljine.

Izmjenama i dopunama Regulacijskog plana Ada-Bad obrađen je dio ovog jedinstvenog područja na površini do oko 11 ha.

Osnovne konceptualne postavke ovog plana naslanjaju se na urbanističku koncepciju regulacijskog plana iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Novim planom su zadržane osnovne ideje vodilje tvoraca starog plana prilagođavajući se istovremeno novonastaloj situaciji.

“Urbanističkim rješenjima definirana su područja za stanovanje, rad, edukaciju, poslovanje i rekreaciju. Realizacijom Plana Čapljina će dobiti novo i atraktivno naselje sa svom potrebnom infrastrukturom, zelenim površinama, gradskom šetnicom i parkovima uz rijeku Neretvu čime će se oplemeniti kompletno područje grada”, kažu iz Ecoplana.

Urbanistička osnova Plana je usvojena u kolovozu 2014. godine.

FOTO/VIDEO | Snimili smo novu cestu u Pelinama iz zraka