Čapljinski klaster se otvorio i povećava se broj pacijenata

11534

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar test na korona virus urađen je na 99 pacijenata, od čega je devet pozitivnih osoba iz Čapljine.

Na današnjoj press konferenciji za novinare nazočnim su se obratili mr. sc. Siniša Skočibušić, specijalist infektologije u klinici za infektivne bolesti SKB Mostar, dr. Edin Kapetanović, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Stari Grad Mostar i Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ.

U protekla 24 sata ukupno je testirano 151 uzorak, od čega je u HNŽ-u prijavljeno 20 novih pozitivnih slučajeva.

Hercegovačko neretvanska županija do sada ima 123 pozitivna slučaja na COVID-19, na kisiku se nalazi devet osoba, a na respiratoru njih pet iz tri županije.

U protekla 24 sata dvije žene izgubile su bitke za život, jedna gospođa je iz Konjica koja je 1942. godište i jedna iz Čitluka koja je 1937. godište.

”Još jedna liječnica je pozitivna, a druga je u samoizolaciji tijekom 14 dana. Volio bih istaknuti da sam bio dežurni i radimo puno i hvala svima koji nam pomažu na različit način, a najbolje je to da dajemo prave informacije koje pobijaju dezinformacije. Primarno je nošenje maske, nošenje rukavica, držanje socijalne udaljenosti i pranje ruku. Kada se toga budemo pridržavali svi, a poglavito stanovništvo gdje imamo pozitivne slučajeve. Ova bolest ima brz i nepredvidiv tijek i nastojimo raditi onako što je najbolje moguće”, kazao mr. sc. Siniša Skočibušić, specijalist infektologije u klinici za infektivne bolesti SKB Mostar.

Iz Ministarstva zdravstva županije izdana su 1942 rješenja o samoizolaciji. MUP HNŽ-a izvršio je 11.918 nazdor za samoizolaciju, od čega je bilo samo jedno kršenje te je bilo jedno kršenje policijskog sata.

Nakon informacije da je sedam osoba na području Čapljine u samoizolaciji, danas se pojavilo devet pozitivnih uzoraka, mr. sc. Skočibušić ističe da se klaste u Čapljini povećava.

”Imamo više klastera u cijeloj županiji. Čapljinski klaster se otvorio i povećava se broj pacijenata. Dolazi do prijenosa između samih klastera i teško je sve to upratiti. Epidemiolozi rade na terenu i pokušavaju sve to upratiti”, kazao je Skočibušić.

Klaster u Čapljini dosta je povezan sa slučajem osobe preminule od korona virusa iz Čapljine.