Potrošačka košarica u ožujku 2.235 KM, skuplja za 182 KM u odnosu na veljaču

469

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za ožujak ove godine iznosila je 2.235,72 KM i za 182,36 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječanj ove godine iznosila je 958 KM i istog je iznosa kao prosječna plaća isplaćena u prosincu 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 42,85 posto.

S obzirom da je sredinom mjeseca proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH i da je uvedena obvezna cjelodnevna izolacija za djecu i starije od 65 godine, te zabranja kretanja za sve građane od 20 do 05 sati, došlo je do značajnog povećanja kupovine osnovnih prehrambenih namirnica i sredstava za održavanje higijenu, dezinfekciju, te lijekova.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine – prehrana (49,8 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj košarici), stanovanje i komunalne usluge (15,7 posto), higijena i održavanje zdravlja (12,2 posto), obrazovanje i kultura (2,2 posto), odjeća i obuća (8,9 posto), prijevoz (5,6 posto), te održavanje kućanstva (6,7 posto). U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.