Federacija BiH izbjegla najcrnji scenarij

3823

Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić naglasio je danas u redovnom obraćanju predstavnika federalnih institucija da je na području Federacije BiH zadovoljavajuća epidemiološka situacija, te da je to rezultat zajedničkih napora zdravstvenih radnika s jedne i stanovništva s druge strane koje se pridržava mjera.

”Zasad imamo zadovoljavajuću situaciju, izbjegli smo najcrnji scenarij. I dalje uspijevamo imati blagi rast oboljelih na području Federacije BiH. To je rezultat mjera i zajedničkog rada zdravstvenog sektora i stanovništva Federacije BiH”, naglasio je.

Peršić je kazao da su, za 24 sata na području FBiH, testirana 603 uzorka, te da je sedam novih slučajeva oboljenja Covid-19. Ukupno je u FBiH testirano 9.541 uzorak, a Covid-19 potvrđen je kod 729 osoba. Od toga broja 390 žena je pozitivno, dok je kod 339 muškaraca potvrđen Covid -19.

Najveći broj oboljelih je u HNK (222), slijedi TK (82), ZHK (75), KS (95), ZDK (97), USK (66), SBK (63), Kanton 10 (36), BPK (20), te u Posavskom kantonu su tri pozitivna slučaja na virus korona.

Trenutno su hospitalizirana 73 pacijenta, a njih osam je na respiratoru. Dosad su u FBiH 92 oporavljena pacijenta. Od 29 smrtnih ishoda dosada, skoro 69 posto su osobe starije od 65 godina. Uz riječi zahvalnosti zdravstvenim djelatnicima za napore koji ulažu u borbi protiv virusa korona i njihovu posvećenost poslu kazao je i da njihov rad treba biti adekvatno prepoznat.

Zahvalnu su, kaže, i stanovništvu za poštivanje mjera i preporuka propisanih za sprječavanje širenja virusa korona.