Za prvomajske praznike policijski sat i zabrana kretanja mlađima i starijima

6442

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je da je Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, imajući u vidu novonastalu epidemiološku situaciju u FBiH,  jutros  održao sastanak i pripremio set mjera uoči prvomajskih praznika.

”Pandemija još uvijek nije gotova. Na to već neko vrijeme upozoravamo građane. Prijedlog Kriznog stožera je da se za prvomajske praznike, točnije 1. 2. i 3. svibnja, zabrani kretanje osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, te da se u istom periodu zabrani kretanje nakon 20.00 sati. Gledajući dešavanja u proteklim vikendima, smatramo da bismo veoma teško kontrolirali okupljanja, jer bi sigurno veliki broj ljudi izašao iz svojih domova i to bi moglo negativno utjecati na epidemiološku situaciju. Smatramo da je to nepotreban rizik”, objasnio je Čerkez.

Očekuje da će sredinom sljedećeg tjedna biti donesena i odluka da trgovine na veliko i na malo počnu raditi.

”Želimo da se život vrati kroz te trgovine. Neophodno je uspostaviti kontrolirane tokove života. Očekujemo da će se tada povući i mjere zabrane kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, ali mnogo toga će ovisiti o građanima i od njihovog poštivanja ili nepoštivanja mjera za suzbijanje pandemije”, rekao je Čerkez na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija.

Na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako je rečeno, uspostavljena je platforma za samoprocjenu zdravstvenog stanja građana.

”Cilj platforme je edukacija stanovništva o prepoznavanju simptoma koronavirusa, a tu su i akcije koje trebaju poduzeti u slučaju pojave simptoma”, dodao je Čerkez.