FOTO | Plastenička proizvodnja sve uspješnija u Hercegovini

2845

Iako zahtijeva dodatne troškove za zagrijevanje plastenika, plastenička proizvodnja osigurava raniju berbu i profitabilnija je od proizvodnje na otvorenom.

Poljoprivredna proizvodnja u zaštićenim prostorima kao što su plastenici je izuzetno važan segment poljoprivredne industrije razvijenih zemalja.

Kako raste potreba stanovništva za svježim namirnicama tijekom cijele godine, raste i značaj plastenika.

Ovaj trend sve je zastupljeniji i kod nas. Iako su cijene proizvoda rane proizvodnje povrća više u odnosu na proizvode sa otvorenog, ujednačenost proizvoda, kvalitet i brzina plodonošenja omogućava dobro tržište i bolji plasman.

”U plastenicima je moguće proizvesti vrlo kvalitetno povrće, uz kontrolu klimatskih, hranljivih i ostalih uslova potrebnih za rast i razvoj biljaka. Zahvaljujući plastenicima moguće je jesti svježe povrće tokom cijele godine i tu mi proizvođači vidimo prednost, jer je cijena van sezone mnogo viša nego u sezoni”, objasnio nam je Kerim Salko, poljoprivrednik iz Višića koji svoju proizvodnju proširuje iz godine u godinu.

Poljoprivredna proizvodnja je jedini izvor prihoda u njegovom domaćinstvu, a u poslu mu pomažu članovi porodice – supruga i četvero djece.

Proizvodnja se odvija na površini od šest dunuma pod plastenicima i 22 dunuma otvorene proizvodnje.

Od 2002. godine, Kerim na svom poljoprivrednom imanju proizvodi nekoliko sorti paprika, paradajz, blitvu, salatu, kupus, kelj, dinju,tikvice, patlidžane, peršun, krastavac itd.

Najveći dio svojih proizvoda prodaje lancu samoposluga, a manji dio proda na Veletržnici u Čapljini.

Ljetna i zimska sezona u mnogome se razlikuju. Ljeti ima više posla, ali cijene i prodaja zavise od brojnih okolnosti i europskog tržišta. Plastenička proizvodnja sa sobom nosi izazove. Potrebno je pažljivo planirati povrtne vrste i rotaciju kultura, usvojiti tehnologiju uzgoja, kao i povećati svoje postojeće tržište za mnogo veću količinu proizvoda koja se proizvodnjom u zatvorenom dobija.

Kada se radi o osiguranju novčanih sredstva za financiranje ulaganja, Kerim se oslanja na Mikrokreditno društvo Mikrofin:

”Počeo sam skromno, ali posao je iz godine u godinu rastao. Kredit Mikrofina pomogao mi je dosta. Kod njih uzimam novac kad god mi zatreba, a dobri prinosi u cjelogodišnjoj proizvodnji mi omogućavaju da ga i uredno vraćam”.

Stručnjaci kažu da je za početnike i male proizvođače dovoljan jednostavan, lako prenosiv tunelski plastenik, širine pet metara i visine tri metra, opremljen sa dvije bočne ventilacije s ciljem osiguranja što boljih klimatskih uslova u njegovoj unutrašnjosti.

Ovakav plastenik poslije je lako proširiti i unaprijediti, u ovisnosti od namjene i obima proizvodnje.

Zahvaljujući svojoj blagoj, dobrim dijelom mediteranskoj klimi, Hercegovina je u prednosti u odnosu na druge dijelove zemlje kada se radi o svim vidovima poljoprivredne proizvodnje, pa tako i plasteničke.