VIDEO | Pogledajte radove na tunelu Počitelj dugom 1.100 metara!

5704

Jedan od zahtjevnijih projekata na poddionici Počitelj – Zvirovići je tunel Počitelj. Radi se u tri smjene, austrijskom tunekskom metodom, što znači da se radi iskop punog profila tunela, koji bi u konačnici trebalo biti dug 1.100 metara.

Cijela poddionica podijeljena je na dva lota i dužine je 11 kilometara.

Mladen Glamočanin, nadzorni inženjer, kaže da na poddionici postoje još i tri manja mosta i dvoje petlje.

”Petlja Počitelj spaja put Vc sa postojećom magistralnom cestom, a druga petlja ga spaja sa planiranom jadransko-jonsko magistralom. Drugi dio odnosno LOT 2 sastoji se od 980 dugog mosta na 6 stubova. Rok za izvođenje je 900 dana od datuma uvođenja izvođača u posao”, rekao je Glamočanin za BHRT.

Izgradnja ove poddionice financira se sredstvima osiguranim ugovorom o zajmu sklopljenog sa EBRD-om u visini od 100 milijuna eura.

Trenutno se vrše procjene je li korona virus uticao  na dinamiku radova.

”Radovi su konstantno izvođeni, a izvođač se pridržavao svih uputa nadležnih organa”, dodao je Glamočanin.

Od početka veljače radi se na prevenciji i podizanju svijesti o zaštiti od korona virusu na ovom gradilištu. Usprkos tome zabilježen je jedan slučaj zaraze koji je pravovremenom reakcijom saniran i nije došlo do širenja zaraze među uposlenima na projektu.

Sandra Zorić, nadzorni inženje za sigurnost kaže da su na vrijeme spriječili širenje zaraze.

”I prije samog otkrivanja pozitivnog stanja kod radnika sedam dana smo prije reagirali – povukli kontakte u samoizolaciju, napravili pripremu za razmjenu informacija ukoliko se pokaže da je pozitivan i svi smo sretni da je to ostalo na jednom slučaju”, rekla je Zorić za BHRT.

Pridržavanje preventivnih mjera na gradilištu ostaje na snazi do daljnjeg, svaki dan se vrši provjera stanja, obavezno je nošenje zaštitne opreme i dezinfekcija, a zabranjen je prilaz gradilištu i svima onima koji nisu sudionici u gradnji.