FOTO | Radnici bagerima uništili arheološko nalazište u Čapljini!?

3463

”Uništava se još jedan značajan kuturno-povijesni spomenik Bosne i Hercegovine!”, navodi se u objavi na Facebook stranici pod nazivom ”Arheologija Bosne i Hercegovine”, čiji autori tvrde da je uništeno arheološko nalazište između Zvirovića i Prćavaca.

”U proteklih desetak dana prilikom izgradnje elektrifikacijskog voda za potrebe autoceste devastirana je prapovijesna gradina Prćavci koja se nalazi između Zvirovića i Prćavaca, općina Čapljina.

U nedostatku dogovora i suradnje izvođača i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ dogodio se ovaj nemili kulturocid.

Dok je naše društvo zaokupljeno borbom protiv korona virusa mnogi misle da ovakvi incidenti mogu proći bez primjećivanja.

Inače, riječ je o registriranom arheološkom lokalitetu okvirno datiranom u rano brončano doba ili oko 2000. godine prije nove ere.

Lokalitet je devastiran sa sjeverne strane. Presječeni su naseobinski horiznonti i zaštitni bedem na dva mjesta, a kulturno-povijesno blago uništavaju bageri.

Fragmenti keramike, kućnog lijepa, žrvnjeva, dijelova kostiju leže svuda naokolo. Zahvaljujemo prijateljima naše stranice koji su nam ukazali na kulturocid u tijeku”, navodi se u objavi.