VIDEO | Rast cijena u BiH: Bogati se mogu zdravo hraniti, ostali biraju jeftinije proizvode

1407

Bh. stručnjaci svakodnevno upozoravaju na zdravu ishranu. Međutim, nitko nema, spasonosno rješenje kako preživjeti u državi u kojoj cijene životnih namirnica svakodnevno rastu, pogotovo kada imamo i trgovce kojima je profit bio ispred interesa zajednice, a posebno najugroženije i socijalno najosjetljivije kategorije stanovništva, javlja FTV.

Kako kažu, lako se bogatim zdravo hraniti. Što ćemo s ostalima, kojih je u BiH i najviše?

Najniža mirovina u Federaciji iznosi 371 marku. Dok se izdvoji novac za režije, lijekove i osnovne životne namirnice, umirovljenici teško sebi mogu priuštiti kilogram limuna – koji, naprimjer, na sarajevskoj pijaci Markale košta pet maraka.

U jeku pandemije cijena bijelog luka bila je 15 maraka, kažu prodavači. Pandemija se negativno odrazila i na njihovo poslovanje.

Bh. stručnjaci svakodnevno upozoravaju na zdravu ishranu. Međutim, niko nema, spasonosno rješenje kako preživjeti u državi u kojoj cijene životnih namirnica svakodnevno rastu, pogotovo kada imamo i trgovce kojima je profit bio ispred interesa zajednice, a posebno najugroženije i socijalno najosjetljivije katergorije stanovništva. Kako kažu, lako se bogatim zdravo hraniti. Što ćemo sa ostalim, kojih je u BiH i najviše? www.federalna.ba/bhs/vijest/321941

Posted by federalna.ba on Nedjelja, 7. juni 2020.

U ožujku ove godine, u odnosu na isto razdobolje protekle, zabilježen prosječan rast cijena hrane i bezalkoholnih pića za 1 posto. Pojedini trgovci početkom pandemije nerazumno su povećali cijene određenih proizvoda, u cilju ostvarenja profita, a na štetu potrošača.

Predsjednica Kluba potrošača TK-a Gordana Bulić kaže kako su imali prijave potrošača o rastu cijena određenih proizvoda, ali da ih svakim danom bilo sve manje u užujku:

Vraćanjem cijena na razinu od petog ožujka, dosta onih koji su pokušali povećati ih, vratili su cijene. Poslije toga smo imali i manje prijava potrošača.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove apeliraju na gospodarske subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim zakonskim propisima i da se suzdrže od nerazumnog podizanja cijena.

Od 15. ožujka do 20. ožujka dežurni tim s pet tržišnih inspektora izvršio je 460 inspekcijskih nadzora na području Federacije. Izdano je 595 prekršajnih naloga i izrečene kazne u iznosu milijun i 80.000 maraka.