Dogovoreno: Hrvatska će omekšati mjere za građane BiH

2496

Postignuta je suglasnost da se u najskorije vrijeme ublaže mjere za građane Bosne i Hercegovine prilikom njihovog ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj, poručio je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković.

Kako je priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova u telefonskom razgovoru 29. lipnja 2020. godine, obaviještena je ”da će vlasti u Hrvatskoj omekšati mjere za građane Bosne i Hercegovine”.

”Ministrica Turković zahvalila je kolegi Grliću Radmanu na njegovom osobnom angažmanu nakon njihovih jučerašnjih kontakata, te zajedničkoj težnji da se eventualni nesporazumi između dvije zemlje rješavaju u duhu najbolje diplomatske prakse a odnosi razvijaju na iskrenim i dobrosusjedskim principima”, naveo je  Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je izjavila kako će odustati od zahtjeva za uvođenje protumjera Hrvatskoj zabranom tranzita kroz Neum nakon razgovora s hrvatskim kolegom.

Republika Hrvatska je prošloga tjedna uvela dvotjednu karantenu za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon poraasta broja zaraženih osoba, a u međuvremenu su nastali nesporazumi oko tranzita građana BiH preko hrvatskog teritorija prema Neumu, zbog čega je ministrica Turković najavila protumjere Hrvatskoj.

“Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je obećao da će njegova država krenuti s omekšavanjem mjera prema BiH, a nakon što su obavljene konzultacije s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem”, istaknula je Turković.

Prijepor nastao oko prijelaza građana BiH preko graničnog prijelaza u Doljanima kod Metkovića koji idu prema Neumu već je riješen u sinoćnjem razgovoru, dodala je bosanskohercegovačka šefica diplomacije.

Sinoć je na Twitteru Vlada RH najavila kako će biti ukinute mjere o dvotjednoj karanteni za sve državljane BiH koji ulaze u Hrvatsku. Ta je odluka izazvala veliko nezadovoljstvo u BiH iz koje tradicionalno veliki broj turista preko ljeta dolazi na Jadran.

Upravo zbog te odluke RH preko vikenda su bile ogromne gužve na plažama u Neumu, jedinom gradiću BiH na obali Jadranskog mora.