Čovjek u Federaciji do 20. srpnja radi za državu, od danas tek počinje zarađivati za sebe

1682

Prosječna zaposlena osoba u Federaciji BiH od 20. srpnja prestaje raditi za plaćanje svojih poreza, a počinje raditi za sebe.

Na današnji dan, 201. dan u godini, osoba s prosječnom neto plaćom od 940 KM te prosječnim potrošačkim navikama, zaradila je dovoljno novca za plaćanje poreznih obveza na svoj rad i potrošnju.

U Republici Srpskoj je situacija neznatno povoljnija, s obzirom na niže stope obveznih doprinosa, prosječna zaposlena osoba u ovom entitetu je radila do 4. srpnja, 185 dana, za plaćanje svih poreza, kaže istraživanje Centra za politike i upravljenje, piše Klix.ba.

U Federaciji, ove godine prosječna zaposlena osoba radi za poreze 4 dana manje u odnosu na prošlu, 2019. godinu, ali 4 dana više nego 2018. godine i 9 dana više nego 2017. godine. Manji broj dana je rezultat promjene potrošačkih cijena i potrošačkih navika, konkretno, smanjenja prosječne potrošnje na visokotarifnu robu te pada tržišne cijene nafte i naftnih prerađevina.

Iznos koji će osoba s prosječnim primanjima i potrošačkim navikama ove godine uplatiti na ime svih poreza je u oba entiteta veći u odnosu na prošlu godinu. Ove godine će u FBiH po osnovu rada i potrošnje prosječna zaposlena osoba uplatiti 10.700 KM, u odnosu na 10.190 KM prošle godine.

U RS-u će po istoj osnovi prosječna osoba ove godine uplatiti 8.930 KM, u odnosu na 8.550 KM prošle godine, što je rezultat rasta prosječnih plaća u oba entiteta.

Na www.mojporez.ba možete izračunati svoj osobni Dan slobode od poreza – simbolični dan kada osoba prestaje raditi za plaćanje poreza, a počinje raditi za sebe.