U tijeku potpisivanje peticije “Vratimo djecu u škole za školsku godinu 2020./2021.”

980

Udruga Naša djeca pokrenula je potpisivanje peticije kojom qod Vlade HNŽ, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, Kriznog stožera HNŽ, gradonačelnika i načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji tražimo da se nastava odvija isključivo u školi osim u slučaju opće karantene.

“Prateći razvijenija društva i ponašanja u novonastaloj situaciji, vidimo da nije bitna samo ekonomija, već je jako bitan i razvoj i znanje naše djece.

Djeca nisu glavni prenositelji COVID 19 infekcije i epidemije, niti su izloženi najvećem riziku a upravo oni najviše ispaštaju.

Ne umanjujući trud većine prosvjetnih djelatnika u odvijanju nastave na daljinu proteklih mjeseci, mi, roditelji, najbolje smo upoznati s teškoćama i zakinutosti u obrazovanju naše djece.

Naraštaji učenika uskraćeni su u normalnom osobnom razvoju, prijenosu znanja i kvaliteti nastave, te smatramo da se postojeće stanje ne smije odobravati i produžavati.

Pohađanje nastave u školi ima, uz stjecanje znanja, važnu i socijalnu funkciju razvoja radnih navika i duhovnog sazrijevanja.

Učenje na daljinu, odnosno online nastava, je mogućnost od koje najviše koristi mogu imati odrasle osobe koje imaju jasnu motivaciju i ciljeve koje postižu učenjem.

Kod djece u osnovnoj i srednjoj školi nastava na daljinu može ostaviti trajnu obrazovnu, socijalnu i emocionalnu štetu, jer se učitelj, učenik i svakodnevna komunikacija u razredu ne mogu zamijeniti isključivo ekranom.

Također, odvijanje nastave na daljinu produbljuje socijalne razlike između djece, jer će obitelji boljeg imovnog stanja naći načine dopunske nastave za svoju djecu, koja neće biti dostupna svima.

Kada javnozdravstvene, prosvjetne vlasti i Krizni stožer budu razmatrali odluku o nastavi, tražimo da se poštuju zahtjevi ove Peticije, te da se nastava odvija isključivo U ŠKOLI.

U slučaju opće karantene, tražimo da se svim učenicima osiguraju tehnički uvjeti (pristup internetu/tableti/laptopi) za praćenje i sudjelovanje u nastavi na daljinu.

Svojim potpisom ove Peticije izjavljujem slaganje s iznesenim zahtjevima i upućujem Peticiju navedenim institucijama.” – poručuju organizatori.

Peticiju možete potpisati OVDJE