Vlada HNŽ ove godine ulaže više od 2,2 milijuna KM u ”utopljavanje” škola i domova zdravlja

763

U sklopu provedbe projekta ”Energetska učinkovitost u BiH”, u tijeku su radovi na zgradi Doma zdravlja u Čapljini.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dosad je, kroz projekt energetske učinkovitosti, kreditnim, donatorskim i proračunskim sredstvima energetski ”utoplila” više od 30 objekata na prostoru cijele županije.

U Čapljini su na taj način dosad obnovljeni Srednja škola Čapljina, OŠ Domanovići, Javna rasvjeta uz gradsku šetnicu, a trenutačno, dakle, traju zahvati na zgradi čapljinskog Doma zdravlja, s ciljem podizanja razine energetske učinkovitosti toga zdanja.

Tim povodom, razgovarali smo s dr. sc. Nevenkom Hercegom, predsjednikom Vlade HNŽ-a.

 ČA::portal: U tijeku je obnova zgrade Doma zdravlja u Čapljini. Kako teku radovi, i kada očekujemo završetak projekta?

Točno, u tijeku su radovi na izvedbi projekta podizanja razine energetske učinkovitosti na zgradi Doma zdravlja u Čapljini. Radi se o projektu ”Energetska učinkovitost u BiH” u koji smo dosad uložili otprilike 20 milijuna KM. Inače, taj projekt držim jednim od najbitnijih projekata od mnoštva njih koje je proveo ili provodi ovaj saziv Vlade HNŽ-a.

Procijenili smo kako je ovakvo ulaganje siguran put ka poboljšanju uvjeta rada i boravka u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim institucijama, a stvaranje zdravog i suvremenog radnog i životnog prostora jednim je od preduvjeta stvaranja poželjnije budućnosti za naše sugrađane, prije svega naše mlade. Time, dakle, radimo i na očuvanju demografske slike u našoj županiji.

Kada govorimo o Čapljini, nakon gradske srednje škole, osnovne škole u Domanovićima i javne rasvjete uz šetnicu, prošli su mjesec na red došli radovi na zgradi Doma zdravlja Čapljina. Dovršetak radova planiran je za kraj studenog, a Vlada će u ovu svrhu ukupno uložiti 263.473,57 KM, i to u termoizolaciju vanjskih zidova, zamjenu otvora na pročeljima, termoizolaciju krova i djelomičnu zamjenu rasvjetnih tijela.

Rekao bih da je suradnja na relaciji Vlada HNŽ-a – Grad Čapljina na razini izvrsnosti. Možda će nekomu zazvučati neskromno, ali to je činjenica, tomu je svakako doprinijela i izvrsna suradnja odnosno produktivna komunikacija koju čapljinski gradonačelnik dr. Smiljan Vidić i ja godinama s lakoćom ostvarujemo.

ČA::portal: Kažete kako Projekt energetske učinkovitosti držite jednim od najbitnijih za Vašu Vladu?

S razmišljanjima o ulaganju u mjere energetske učinkovitosti započeli smo odmah nakon imenovanja aktualnog saziva Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, dakle još 2015. godine, i to analizirajući stanje javnih objekata te imajući na umu da je energetska učinkovitost jedan od središnjih ciljeva europske Strategije za konkurentnu, održivu i sigurnu energiju.

Ta Strategija predviđa učinkovito korištenje energije koje se izražava uštedama od 20 posto do 2020. te čak 30 posto do 2030. godine.Obnovu, izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata zacrtali smo kao jedan od najznačajnijih projekata kako bismo na najbrži, najučinkovitiji i najjeftiniji način poboljšali njihovu kvalitetu, ostvarili uštede proračunskih sredstava, ali i zaštitili prostor Hercegovačko-neretvanske županije. Iskreno sam ponosan na sve učinjeno na ovom planu.

ČA::portal: Uz Dom zdravlja Čapljina, dio aktualnog projekta odnosno onog tekućeg ovogodišnjeg ulaganja u energetsku učinkovitost su još pet objekta iz HNŽ-a?

Tako je. Uz Dom zdravlja Čapljina, u ovoj fazi Projekta obnavljamo i Dom zdravlja Čitluk, Srednju prometno-strojarsku školu u Mostaru, Srednju školu u Rami, Srednju školu u Stocui Narodni univerzitet u Konjicu. Riječ je o ukupnom ulaganju od 2.215.993,49 milijuna KM samo u ovoj godini.

ČA::portal: Kroz proteklih pet godina, koliko je prošlo od imenovanja prvog saziva županijske vlasti s Vama na čelu, ulagalisteu sve gradove i općine na prostoru naše županije. O kojim je sve objektima riječ?

U pravu ste, prije par dana navršilo se točno pet godina od imenovanja ovog saziva Vlade HNŽ-a. Kao što rekoh, ”utopljavanje” naših javnih objekata, prije svega škola i domova zdravlja u svim našim gradovima i općinama, postavili smo kao jedan od prioriteta u radu, što se pokazalo višestruko opravdanim i korisnim odnosno već pokazuje očekivane učinke. Inače, kroz Projekt energetske učinkovitosti, kreditnim, donatorskim i vlastitim proračunskim sredstvima dosad smo uložili ukupno 20 milijuna KM.

Ako ćemo pobrojati sve tako obnovljene javne objekte, riječ je o Srednjoj školi Čapljina, OŠfra Didaka Buntića Čitluk, OŠ Crnići, Srednjoj građevinskoj školi Jurja Dalmatinca Mostar, IV.OŠ Mostar, Srednjoj školi Konjic, OŠS.S. Kranjčevića Mostar zajedno s njezinom športskom dvoranom, OŠ kardinala Stepinca u Neumu, Srednjoj školi u Jablanici, OŠ u Drežnici, OŠ Sulje Čilića Jablanica i njezinomPodručnom odjelu u Ostrošcu zajedno sa športskom dvoranom, Domu zdravlja Jablanica, OŠ Domanovići, OŠ Bijelo polje Mostar, OŠ Čelebići Konjic, OŠ Ilići Mostar, OŠ Ivana Gundulića Mostar, OŠA.B. Šimića Mostar, VI . OŠ Mostar, OŠ Gnojnice Mostar, OŠ Blagaj Mostar, OŠ Marka Marulića Rama, OŠ Biletić polje, OŠ Služanj, Športskoj dvorani uz OŠ Međugorje –Bijakovići, Športskoj dvorani uz OŠ Crnići, I. OŠ Konjic, II. OŠ Konjic, Domu zdravlja Mostar, Općinskom sudu u Čitluku, Službi za zapošljavanje –Odjelu u Čitluku te Športskoj dvorani OŠ Čerin, dok smo sufinancirali javnu rasvjetu u Čapljini, a u tijeku je obnova Srednje škole u Stocu.

ČA::portal: Godinama financirate ili sufinancirate projekte s područja vodoprivrede i cestogradnje?

Čini mi se kako za potpuni odgovor na ovo pitanje nemamo niti približno dovoljno prostora. Podsjetit ću samo na projekte”Sekundarna kanalizacija Neum – Izgradnja sekundarnog odvodnog sustava Općine Neum na dionici Tiha luka (Bad) u Neumu”, nastavak izvođenja radova na projektu ”Vodovod Gornje Mazoljice”, projekt ”Vodovod Buna – Gradsko područje Mostar –Jug” i još puno njih. Kada govorimo o cestogradnji, ponosan sam što smo asfaltirali 3,6 km dugu dionicu ceste R-419 Jablanica – Posušje, na potezu Sovići – Sovićka vrata i time uvelike olakšali cestovnu pristupačnost tom kraju, kako mještanima, tako i brojnim turistima koji uživaju u ljepotama Parka prirode Blidinje. Napravili smo puno kroz prometna rješenja, poput projekta sanacije regionalnih cesta u južnom dijelu naše županije.

No kažem, to je samo dio onoga što je kroz proteklih pet godina učinjeno. Da se, u zaključku, vratimo na Projekt energetske učinkovitosti, složit ćete se kako su učinci naših ulaganja itekako izraženo i kroz ugodniji boravak učenika i djelatnika obnovljenih ustanova, značajna smanjenja troškova energije, ali i poboljšanja vizualnog izgleda prostora u kojem živimo.

Evo, u tomu duhu, dopustite mi na kraju Vašim poštovanim čitateljima, Čapljinkama i Čapljincima, od srca čestitati skorašnji blagdan sv. Franje odnosno Dan Čapljine.