VIDEO | Otvorena izložba Safeta Zeca ”Jel’ ti žao Počitelja”

644

Izložba slika i grafika umjetnika Safeta Zeca “Je l’ ti žao Počitelja?” otvorena je sinoć u prostoru Društva za promociju kulturnog stvaralaštva “MLAZ” u Počitelju.

Na izložbi su predstavljeni radovi inspirirani hercegovačkim ljepotama, a sam događaj bio je prilika- da umjetnici porazgovaraju o neiskorištenom potencijalu ovog jedinstvenog grada spomenika.

Zašto je zapušten i napušten Počitelj, pitaju se umjetnici, književnici, slikari koji su u ovom hercegovačkom gradiću oduvijek pronalazili inspiraciju.

Pokušavaju ovim, i sličnim događajima oživjeti mjesto, okupiti ljude, pokazati novim generacijama da Počitelj ne smiju zaboraviti.

U zanimljivom ambijentu Društva MLAZ predstavljene su Zecove slike i grafike posvećene upravo ovom kraju i ljepotama Počitelja, piše BHRT.

Izložba Safeta Zeca dio je projekta “Počitelj: prostor susreta, dijaloga, slobode”, koji je podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. U okviru ovog projekta nedavno je predstavljena i izložba Emira Osmića, a u MLAZ-u najavljuju i druge aktivnosti i nastavak borbe za oživljavanje kulturne scene Hercegovine.

“Ova izložba obuhvaća slikarske i grafičke radove posvećene Počitelju, a ujedno je povod da se okupimo u prostoru Društva, razgovaramo i pokušamo naći razlog tužnoj zapuštenosti i napuštenosti ovog jedinstvenog grada spomenika”, istaknula je predsjednica Društva Sanela Nuhanović.

Inače, slikar i grafičar Safet Zec rođen je 1943. godine u Rogatici. Studirao je na Umjetničkoj školi u Sarajevu, 1964. godine upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu gdje 1969. diplomira, a 1972. godine završava i postdiplomski studij u klasi profesorice Ljubice Sokić.

Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma, početkom devedesetih jedan je od najznačajnijih umjetničkih stvaratelja u zemlji i njen predstavnik na mnogim internacionalnim izložbama, priopćeno je iz društva “MLAZ”.

Do 1989. živi i radi s obitelji u Beogradu odakle se vratio u Sarajevo gdje ga zatječe rat zbog kojeg napušta grad i zemlju te odlazi u Italiju. Godine 1994. postavljena je njegova prva muzejska izložba u Italiji, gdje se talijanskim radovima priključuje desetak radova iz prethodnog razdoblja.

Dobitnik je značajnog Grand prixa 1996. godine za crtež Alpe Jadran u Ljubljani, a u istom gradu 1998. godine održala se velika samostalna izložba “Slike, crteži i grafike” u dva izložbena prostora.

U svibnju 2001. godine po prvi put je prikazan čitav raspon njegovog stvaralaštva u Sarajevu, gdje je za njega sve i počelo, a nakon Sarajeva izložba je iste godine postavljena i u francuskom gradu Lilleu. Zec danas živi i radi u Veneciji, Sarajevu i Počitelju, a njegova djela izložena su u značajnim europskim i svjetskim galerijama i muzejima.