Nominiranje Vjetrenice na UNESCO listu okončati do 31. siječnja

359

Šef ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum posjetio je Ministarstvo civilnih poslova BiH i s ministricom Ankicom Gudeljević razgovarao o nekoliko značajnih tema.

Ohrabrujuća vijest za obrazovne sustave u BiH je novi projekt UNESCO-a i UNICEF-a kojim bi obrazovni djelatnici dobili alatke kojim bi poteškoće sa kojima se suočavaju kroz i pandemiju corona virusa, nadišli.

Druga značajna tema je nominiranje špilje Vjetrenica na UNESCO-vu listu, a koje treba biti okončano do 31. siječnja 2021. godine. Uz tu nominaciju neophodno je donijeti na županijskoj razini zakon kojim bi Vjetrenica ponovno bila pravno zaštićena.

Imajući u vidu pozitivno iskustvo regionalne suradnje iz oblasti kulture, a kroz Vijeće ministara kulture jugoistočne Europe za održiv razvoj kulture (COMOCOSEE) dogovoreno je iniciranje takve suradnje i u polju znanosti.

Kako se suradnja kroz kulturu pokazala uspješnom otvorila se mogućnost za pokretanje takve inicijative i za polje znanosti kako bi bili ojačani kapaciteti svih zemalja pojedinačno i kako bi znanost, koja je po definiciji otvorena, uistinu to i postala protokom informacija i argumenata.

Posljednja tema razgovora odnosila sa na sedam institucija kulture i brojne izazove koje rješavanje statusa tih institucija nosi sa sobom, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.