Čak ako u proljeće i dobijemo cjepivo, život se neće vratiti u normalu

1290

Čak ako se proizvede cjepivo protiv koronavirusa, život se na proljeće neće vratiti u normalu, upozorila je grupa vodećih znanstvenika.

Cjepivo se često u ovoj situaciji doživljava kao sveti gral koji će taj trenutak zaustaviti epidemiju.

Međutim, u izvješću znanstvenika koje je prikupilo Kraljevsko društvo za unaprjeđenje prirodnih znanosti u Londonu, stoji kakom moramo biti realistični oko cjepiva.

Upozoravaju da se epidemiološke trebaju postepeno ublažavati jer bi procjepljenje moglo trajati godinu dana, prenosi BBC.

“Cjepivo pruža nadu za završetak pandemije, no znamo da je povijest razvoja cjepiva ispunjena nizom pogrešaka”, rekla je dr. Fiona Culley iz Nacionalnog instituta za bolesti srca i pluća.

Među znanstvenicima vlada optimizam jer se stvari odvijaju velikom brzinom. Više od 200 vrsta cjepiva protiv koronavirusa razvija se diljem svijeta.

No, iz Kraljevskog društva upozoravaju kako bi to mogao biti duži proces, prenosi N1.

“Kad cjepivo postane dostupno, to ne znači da će svi ljudi primiti cjepivo u roku od mjesec dana. Govorimo o šest, devet mjeseci, možda i godini dana”, rekli su i dodali: “Nema šanse da će se život iznenada u ožujku vratiti u normalu.”

Prvi rezultati razvoja cjepiva pokazuju kako potiču odgovor imunosnog sustava, ali studije još nisu dokazale kako je to dovoljno da bi pružilo potpunu zaštitu od covida-19.