VIDEO | Mogorjelo, Hutovo blato i Počitelj prikazani u videozapisu ”Illyricum Trail”

1040

Ilirska staza putovanje je koje putnika vodi kroz reprezentativna arheološka nalazišta iz kasnog Rimskog cartva, pružajući posjetiteljima uvid u to kako se prije živjelo, radilo i zabavljalo.

Staza koja je predstavljena u videozapisu sastoji se od devet mapiranih mjesta na zapadnom Balkanu, a do svih tih mjesta lako je dostupno doći prijevoznim sredstvima.

Ono što ovaj video čini posebnim jeste čudesno Mogorjelo – Villa Rustica koje se nalazi u Čapljini. Radi se o projektu ”Rimsko Carstvo i Rimske ceste” u koji je uključeno čak sedam zemalja svijeta.

Čapljinka Blanka Bradvica također je sudjelovala u ovom projektu te je upravo ona ispričala sve zanimljive činjenice o Mogorjelu.

Blanka Bradvica i Vladan Krečković posjetili su brojna mjesta i antička nalazišta, a to su: U Albaniji su tri nevjerojatna antička nalazišta: Butrint (Saranda), Apollonia (Fier) i Dyrrachium (Drač); u Bosni i Hercegovini postoji čudesna Mogorjelo villa rustica (Čapljina); u Crnoj Gori su dvije lokacije: čvrsti Doclea (Podgorica) i šareni Risinium (Kotor); dok u sjevernoj Makedoniji mjesta: Stobi (Gradsko), Ohrid i Heraclea Lyncestis (Bitola), i svako mjesto priča svoju posebnu i zanimljivu priču.

Nakon što su posjetili Mogorjelo, uputili su se u Park prirode Hutovo blato, jedinstvenu mediteransku močvaru, a svoj prvi videozapis završili su u Počitelju, poznatom po imenu ”Kameni grad”.