Ing. Zdravka Palameta: ”Dobili smo izvrsnu sirovinu, treba proizvesti vrhunska vina”

1286

Samozatajni su ove godine bili loše organizirani hercegovački vinogradari i vinari. Uoči berbe tek povremeno se više zahvaljujući novinarima koji su tražili ljetne teme, čulo za probleme koje je pandemija korona virusa pričinila ovoj grani.

Prodaja vina je stala, vinarije koje su uspjele plasirati trećinu uobičajenih količina mogu se smatrati uspješnim. Dio vinara je morao narodski kazano „kupovati nove sude“ bačve i tankove.

Opet je pod firmom – stolnog grožđa bilo uvoza vinskog, a kako je stanje nakon svega pitali smo Zdravku Palamatu, tehnologinju čapljinske vinarije „Vina Zadro“ iz Domanovića:

”Mi smo krenuli s berbom chardonnaya 22. kolovoza, iza toga smo brali merlot. Obadvije sorte su bile na vrhuncu. Prva kiša u devetom mjesecu dobro je došla svim vinogradarima. Berbu smo nastavili 15. rujna i uspjeli okončati početkom listopada. Sve sorte su pokazale iznimnu kvalitetu, ne samo kod nas nego u cijeloj vinorodnoj Hercegovini. Ova godina bi trebala pokazati izvrstan kvalitetu, mislim da će većina tih vina biti u vrhunskoj kategoriji. U stvari, mi tehnolozi smo dobili izvrsnu sirovinu, od koje trebamo napraviti vrhunska vina”, naglašava tehnologinja Palameta, te na upit o slabijem otoku, nastavlja:

”To je posljedica visokih temperatura tijekom ljeta gotovo cijeli sedmi i osmi mjesec, pa i dobar dio devetog, to je normalno da pri takvim vremenskim prilikama ima manje soka, međutim kvaliteta je bila iznimna”.

Što se tiče daljih koraka malih i velikih vinara, Zdravka Palameta, naglašava:

”Mislim da je kod svih naših, malih vinara fermentacija završila, trebali bi povesti računa o prvom pretoku i zaštiti mladog vina. Na svakih sto litara pogotovu bijelog, treba staviti jednu vrećicu vinobrana, od deset grama, umiješati je u mošt zaštititi vino na površini i za koju dan poželjan je prvi pretok mladih vina. Oni koji su ranije brali, pa i ovi kasnije, svi bi trebali znati da mošt mora biti vino za 21 dan. Prema tome, ne može im se dogoditi da im vino ostane slatko za Božić, da ga nisu kušači, moraju sada svi posvetiti pažnje vinu”, podcrtava tehnologinja Palameta.

Dakle, sada se borba oko proizvodnje vrsnih vina prenijela u podrume, oni čije vino podbaci kvalitetom, moraju znati da je to greška ”u tehnološkim koracima”.

Svi se slažu da je kvaliteta grožđa bila kao rijetko kada.