FOTO | Dva nova grafita u Čapljini

2292

Čapljina sve više postaje prepoznata kao grad grafita, i to umjetničkih.

Čapljina je poznata kao grad u kojemu Hajduk i Dinamo imaju grafite udaljene svega 100 metara jedan od drugog.

Neki od poznatijih grafita su i grafit Vinku Ćemerašu i Domagoju Zubcu.

Ovih dana Trpimir i Jelena Grgić nacrtali su nova dva grafita – jedan s motivom cvijeća i jedan s motivom čaplji. Grafiti se nalaze ispod mosta dr. Franje Tuđmana.

Ovime je završena druga faza projekta “Čapljina most kulture”, koji je rezultat suradnje organizacije “Super građanin i super građanke Čapljine” i Gradske uprave Čapljina, gdje su na potporne stope mosta dr. Franje Tuđmana oslikana likovna djela koja sadrže zajednički element, osobinu, odnosno specifičnost karakterističnu za Čapljinu i Hercegovinu općenito.

Projekt “Čapljina most kulture” je podijeljen u tri faze i do sada su završene dvije te će uskoro započeti i treća s realizacijom gdje će biti oslikana još dva rada i instalirani rasvjetni elementi.

Prva faza ovog projekta je započela sredinom 2019. godine uređenjem jedne stope navedenog mosta.

Prvi rad je djelo akademskog umjetnika Ernesta Markote, koji je kao osnovu djela prikazao elemente života Čapljinaca uz rijeku Neretvu.

Druga faza, koja je upravo privedena kraju okončavanjem radova na ova dva dijela koja su radovi akademskih umjetnika Jelene i Trpimira Grgića.

Jelena je kao osnovni element svoga rada prikazala čaplje, aludirajući na samu osnovu imena grada, a ujedno i aludirajući na park prirode Hutovo blato, najveći ptičji rezervat u ovom dijelu Europe, dok je Trpimir kao osnovni element svoga rada prikazao cvijeće, aludirajući na naziv Cvijet Hercegovine, popularni naziv Čapljine kao najljepšeg grada Hercegovine.