Jeste li zamijenili gume? Od nedjelje može samo zimska oprema

647

Iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK) upozoravaju vozače da je od nedjelje, 15. studenog, obvezno posjedovanje zimske opreme.

U razdoblju od 15. studenog ove godine pa sve do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu.

Zimska oprema vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t, do 8 sjedala, su 4 zimske gume s oznakom iMS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, najmanjom dubinom prola 4 mm ili 4 ljetne gume s jednakom dubinom utora i s lancima za snijeg u priboru (za montažu na pogonske kotače u vrijeme zimskih uvjeta), objavio je Auto moto savez BiH.

Zimska oprema vozila najveće dopuštene mase više od 3,5 t su dvije zimske gume (M+S) s minimalnom dubinom prola 4mm na pogonskim kotačima, plus lanci za snijeg ili 4 ljetne gume s istom dubinom utora plus lanci za snijeg. Ujedno, obvezna je i lopata i vreća s 25 – 50 kg pijeska.

Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzročite prometnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila kazne su od 50 do 200 KM.