Preporuka mikrobiologa – što prvo napraviti kada uđete u kuću?

1741

Sigurni smo da pazite kamo idete i koliko se krećete, ali znate li što je potrebno napraviti kad se vratite kući?

Dok neke stvari mogu biti odgođene, odlazak na posao ili u nabavku potrepšitna se mora obaviti, iako znamo da je trenutno situacija takva da je napuštanje sigurnosti doma riskantno zbog više stvari…

Ako imate simptome infekcije, možete zaraziti druge, ili pak možete sebe izložiti virusu i povesti ga kući sa sobom.

Ordinacija.hr donosi savjete stručnjaka što napraviti nakon povratka kući radi što bolje zaštite.

1. Dezinficirajte ruke kad ulazite u kuću

Virusi i bakterije se mogu nalaziti na rukama zato ih je bitno oprati sapunom i vodom ili očistiti gelom za dezinfekciju.

Dr. Elizabeth Scott, profesorica mikrobiologije u Bostonu i sama ima uvijek u blizini gel za dezinfekciju; “Ako sam u automobilu, kad god se vraćam u njega dezinficiram ruke. Prije ulaska u kuću učinim isto“.

2. Vrećice stavite na pod, objesite torbu i ključeve

Ne stavljajte stvari koje ste kupili u dućanu na radne površine osim ako ih ne planirate dezinficirati odmah.

Nakon što dezinficira ruke, Scott kaže kako torbu i ključeve odlože na uvije isto mjesto, dokle god to nije prostor za pripremu hrane ili stol za objedovanje.

3. Cipele odložite i skinite odjeću

I ovi su predmeti potencijalni prenosioci zaraze. Scott uvijek prvo izuje cipele i skine odjeću i posprema ih na mjesto namijenjeno samo njima. Ako želite biti potpuno sigurni, odjeću operite odmah.

4. Nakon što operete ruke, izvadite namirnice

Nakon što ste dobro oprali ruke, vrijeme je da izvadite namirnice iz vrećica. Naravno, i njih možete oprati vodom ili dezinficirati maramicama.

Za sve osobe koje idu u kupovinu namirnica, važno je prati ruke nakon dodirivanja istih, kako ne biste kontaminirali kvake ili radne površine.

5. Ponovno operite

Ciljano dezinficirajte stvari u kući, a sredstvo za dezinfekciju koristite dok ste van doma jer su voda i sapun najsigurniji kad je u pitanju zaštita.