Nova putna isprava u 2021. bi mogla biti aplikacija koja potvrđuje da ste cjepljeni

1733

Nova mobilna aplikacija koja će služiti kao međunarodna baza podataka o osobama koje su cjepljene protiv koronavirusa, uskoro bi mogla postati naš stalni pratitelj prilikom putovanja.

Austrijanci će se već u siječnju morati naviknuti da uz sebe imaju potvrdu o cjepljenju prilikom posjeta restorana, kazališta i drugih ustanova, dok se na međunarodnom planu uveliko govori o potvrdama o cjepljenju kao najpotrebnijim putnim dokumentima u 2021. godini.

Stoga su se velike zrakoplovne tvrtke udružile u projektu pod nazivom “Common Trust Network”, koji podržava Svjetski ekonomski forum, a koji podrazumijeva razvoj mobilne aplikacije kao baze podataka cjepljenih putnika, piše Klix.

Kako pojašnjava jedan od menadžera projekta, za prelazak granice u budućnosti će biti potrebna jedna ovakva digitalna platforma kao međunarodno priznati dokument. Najveću ulogu u razvoju digitalnog certifikata o cjepljenju ima američka softverska kompanija Linux koja koordinira razvojem aplikacije.

U projekt su uključene i desetine drugih američkih i međunarodnih softverskih kompanija.

“Ukoliko uspijemo, moći ćete imati potvrdu o cjepljenju na svom mobitelu na svakoj granici prilikom putovanja, što će vam omogućiti slobodno kretanje”, rekao je predstavnik Linuxa za CNN.

Aplikacija bi trebala sadržavati informacije o tome koje cjepivo je osoba primila, koliko je učinkovita i je li u skladu s propisima određene zemlje u koju putnik želi ući. U svakom slučaju, aplikacija se očekuje u prvoj polovini 2021. godine.