Stambeni kontejneri idealni i za hercegovačke visoravni

3307

Dva kreveta, stol i dva stolca, kuhinja s hladnjakom i kuhalom, tuš-kabina, električni bojler kapaciteta 50 litara, umivaonik, WC školjka, električne grijalice, stropna LED rasvjeta, klima-uređaj za grijanje i hlađenje kapaciteta 2,7 kW, kompletne vodovodne i električne instalacije…

Sve to ima stambeni kontejner za dvije osobe, dug šest i širok dva i pol metra, površine oko 15 kvadrata i volumena 37 kubnih metara, koji proizvodi tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca u Međimurskoj županiji.

Namijenjen je i za potrebe Robnih rezervi koje takve kontejnere trebaju za slučaj prirodnih nepogoda poput potresa koji danima tresu Banovinu.

Brzo stambeno rješenje

Više nego ikad, pokazala se potreba za takvim brzim rješenjem za tisuće stradalnika kojima su srušene kuće, pa hitno trebaju krov nad glavom i krevet u kojem neće strepiti od novih podrhtavanja tla.

Hrvatske tvrtke spremne su proizvesti ih i isporučiti pogođenim gradovima i selima.

U proizvodnji već danima radi 150 ljudi, a od sutra se s kolektivnog godišnjeg odmora vraća svih 500 zaposlenih.

Svim radnicima koji rade na tim modulima tvrtka će, najavljuje, dati deset posto stimulacije kako bi se povećala produktivnost i isporučilo što više stambenih kontejnera. Stiže im i 20 radnika iz Bosne i Hercegovine koji će također biti smješteni u stambenim modulima.

Tehnix kontejnere izrađuje već više od deset godina, ali uglavnom za izvoz. Domaće tržište, kaže Horvat, nije prihvatilo visoke standarde koji su postali norma u Europi. Proizvodili su ih za smještaj izbjeglica i stranih radnika u kampovima.

Prihvatljiva cijena

Cijena jednog stambenog kontejnera za četiri osobe je, kaže, za inozemno tržište oko 10.000 eura, za domaće tržište spustili su cijenu na 8000, a s Caritasom dogovorili su cijenu od 7000 eura po opremljenom kontejneru.

Za postavljanje ne trebaju dozvole. Nude i sustav za montažu, četiri temeljne betonske ploče koje se postave na tlo i niveliraju, zatim se objekt spoji na struju i vodu.

– To je sustav ključ u ruke i već za sat vremena može se unutra kuhati i gledati TV – napominje Horvat i dodaje kako je dobro što je Vlada formirala stožer za potresom pogođena područja pa se sad radi organizirano.

– Naši moduli mogu se međusobno spajati u veće ili manje prostore, tako da se može montirati i kompletan stambeni objekt. Mi nismo proizvođači namještaja, ali prema potrebi možemo opremati naše objekte i namještajem, a sve prema zahtjevu kupca. U tom slučaju namještaj nabavljamo od proizvođača i opremamo objekte kuhinjskim i drugim stambenim namještajem prema potrebi.

Jedinstvo je dosad isporučivalo svoje module na mnoga tržišta, od Austrije i Njemačke do Norveške, Švedske, Velike Britanije i Islanda. Jedan od njihovih objekata nalazi se i na Antarktici!

Njemačka i Austrija kupuju stalno

Najviše kontejnera i modularnih objekata trenutačno isporučuju na austrijsko i njemačko tržište, gdje ih godišnje izvezu u vrijednosti od oko 30 milijuna eura. Radi se najvećim dijelom o modularnim objektima stambene, poslovne, društvene i javne namjene, poput škola, dječjih vrtića i ureda.

Cijena ovisi o složenosti izvedbe, a iznosi od 2000 kuna po kvadratu (plus PDV) naviše. 300 komada mjesečno.

Tvrtka kao grupa povezanih društava ima oko 900 zaposlenih, a osim graditeljstva i proizvodnje modularnih objekata, bavi se i proizvodnjom hala, gradnjom benzinskih crpki, cestarinskih objekata i objekata na graničnim prijelazima, sanacijama klizišta, poljoprivrednom proizvodnjom, trgovinom, prijevozom, proizvodnjom i preradom kvarcnog pijeska pa i turizmom.

Domaće tvrtke spremne su, nakon što se riješi privremeni smještaj ljudi, uključiti i u trajno stambeno zbrinjavanje u modularnim kućama. No, zasad je prioritet da stradalnici na Banovini ne spavaju u automobilima i šatorima, već u toplim i potpuno opremljenim stambenim jedinicama.

Tvrtka Jedinstvo je do petka na Banovinu isporučila 250 stambenih jedinica, od čega ih je pola imalo sanitarne čvorove. Planiraju proizvoditi oko 300 komada mjesečno, sve dok bude potrebe. A potrebe su samo za siječanj oko 1000 kontejnera, što je za domaće proizvođače, smatra Mihalić, teško izvediv cilj.

Tvrtka je dosad sagradila i modularne škole i vrtiće u Njemačkoj i Austriji, a u Hrvatskoj ih je zasad isporučila samo nekoliko, iako je modularna gradnja brža i jeftinija, a rok je, uz održavanje, neograničen. Hrvati ipak još uvijek više vole beton i ciglu.