VIDEO | Pogledajte iz zraka stubove najvećeg mosta na Koridoru Vc u Šurmancima

8496

Radovi na najdužem mostu na koridoru Vc napreduju planiranom dinamikom. Radovi na izgradnji mosta u naselju Šurmanci izvode se na više pozicija istodobno.

Krajem 2020. godine uspješno su izvedeni šipovi na stupnim mjestima, njih čak 95, nakon čega se nastavilo s armirno-betonskim radovima.

Ukupna dužina rasponske konstrukcije mosta iznosi 945 metara, a most sadrži šest srednjih stupova maksimalne visine 103 metra. Prvi temelji na izgradnji kolosalnog mosta Počitelj na koridoru Vc postavljeni su sredinom rujna 2020. godine.

Most Počitelj najduži je na koridoru Vc, a njegovom gradnjom, koja će koštati više od 65 milijuna maraka, predviđeno je spajanje dviju obala rijeke Neretve.

Poddionica Počitelj – Zvirovići, na kojoj se nalazi most, dio je dionice Počitelj – Bijača, dugačka je 11,07 kilometara i podijeljena na dva LOT-a.

Osim mosta, na poddionici se gradi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) je 24 mjeseca, a za LOT 2 (most Počitelj) je 30 mjeseci. Ugovor je potpisan u lipnju 2019. godine.

Na gradnju mosta, kao i dionice Počitelj – Zvirovići, čekalo se pet godina, a radove financira Europska investicijska banka.