Moguć angažman nezaposlenih sanitarnih inspektora u nadzornim mjerama u HNŽ

1359

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji razmatra se angažiranje nezaposlenih sanitarnih inspektora kako bi podržali nadležne općinske/gradske inspekcije u kontroli poštivanja epidemioloških mjera u kantonu.

– Na inicijativu Ministarstva zdravlja, rada i socijalne skrbi, nadležne inspekcije pojačat će inspekcijski nadzor nad poštivanjem mjera, a razmotrena je i mogućnost zapošljavanja nezaposlenih sanitarnih inspektora za podršku nadležnim općinskim/gradskim inspekcijama – rekao je Feni Krizni stožer Ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite HNŽ.

Primijetili su da sjedište nije nadležno za kontrolu poštivanja epidemioloških mjera te da je to odgovornost nadležnih inspekcija i policije.

– Rad ugostiteljskih objekata nešto je što je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Sanitarni inspektori jedinica lokalne samouprave trebali bi i moraju nadzirati provedbu mjera na snazi. Ako unutar jedinice lokalne samouprave određena inspekcijska služba treba pomoć Ministarstva unutarnjih poslova, ona je također može zatražiti. Unutar Ministarstva unutarnjih poslova postoji dobra volja da policija pomogne u provedbi bilo koje mjere koju naredi inspekcijska služba – rekao je ranije u srijedu glasnogovornik Kriznog stožera Pero Pavlović.

Dodao je da Krizni stožer, zajedno s Zavodom za javno zdravstvo, čini sve kako bi potaknuo jedinice lokalne samouprave da budu maksimalno uključene u nadzor provedbe mjera.

– Jedinicu lokalne samouprave nitko ne brani, jer ima onih koji uopće nemaju sanitarnog inspektora, da sa Zavoda za zapošljavanje povuku ljude koji su završili takvu školu i da im daju ovlast za obavljanje spomenutih poslova – rekao je Pavlović.

Još je jednom pozvao sve građane da se pridržavaju mjera.

– Još jednom pozivamo da se poštuju one mjere koje su na snazi ​​i pozivamo sve nadležne da nadziru provedbu spomenutih mjera da to učine još snažnije i odgovornije – rekao je Pavlović.

Upitan o ponovnom uvođenju internetske nastave, Krizni je stožer istaknuo da će, ako je potrebno, prilagoditi način nastave prema procjeni epidemiološke situacije.

Dodaju da im Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa podnosi redovita izvješća te da Zavod za javno zdravstvo prati epidemiološku situaciju u školama.