Kolnici klizavi, zbog snijega se prometuje sporije

796

Zbog snijega koji je noćas padao u pojedinim predjelima BiH, prometuje se nešto sporije.

Kolnici su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega na kolniku ima na dionicama u višim planinskim predjelima, posebno na dionicama: Prozor- Jablanica-Posušje, Izačić-Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Posušje-Tomislavgrad-Livno-Glamoč-Bosansko Grahovo, Tomislavgrad-Kupres- Bugojno, Vlasenica- Han Pjesak, Foča-Gacko, Sarajevo- Rogatica, Sarajevo – Olovo- Kladanj gdje snijega na kolniku ima od 2 do 5 cm.

Dodatne poteškoće vozačima na cestama na području Kupresa, Šuice, Livna i Glamoča pričinjava jak vjetar.

BIHAMK napominje vozače da na put ne kreću bez zimske opreme čije je posjedovanje zakonski obavezno.

U tijeku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se prometuje jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04:30 sati) promet se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnoj cesti Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila prometuju otežano, dok teretna ne mogu proći.

Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog loših uvjeta za vožnju u Hrvatskoj na GP Izačić ne mogu prometovati teretna vozila s prikolicom i šleperi, priopćio je BIHAMK.