Mature u HNŽ-u: Ministar donosi odluke koje nemaju veze sa preporukama Zavoda

1635

Zavod za školstvo Mostar reagirao je na Odluku Ministarstva obrazovanja, znanosti, športa i kulture HNŽ-a o načinu provedbe matura i završnih ispita u školskoj 2020./2021. godini.

Oni u svom dopisu ovom Ministarstvu naglašavaju kako se Ministarstvo obrazovanja HNŽ-a poziva na preporuke Zavoda za školstvo Mostar – na osnovu kojih donosi Odluku u vezi održavanja matura i završnih ispita, te naglašavaju kako ovaj Zavod nije dostavio nikakve preporuke – te da Odluka nije utemeljena na Preporukama ovog Zavoda. Također u reagiraju se navodi da je Odluka Ministarstva obrazovanja dostavljena svim srednjim školama u HNŽ-u.

”Zavod za školstvo Mostar predlaže provedbu mature i završnog ispita u školi uz nazočnost učenika i poštujući epidemiološke mjere i vremenski razmak, i time smo suglasni s mišljenjem aktiva ravnatelja srednjih škola”, priopćio je Zavod za školstvo Mostar.

Podsjećamo, danas je objavljeno kako će prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, provjeravat poštivanje epidemioloških mjera u školama županije, poručio je ministar obrazovanja u HNŽ-u Rašid Hadžović.

Naime, u dopisu koji je poslao osnovnim i srednjim školama u HNŽ-u, Hadžović je obavijestio ravnateljstva da će na osnovu zaključaka Vlade HNŽ-a i Vlade FBIH, do stavljanja mjera van snage, provjeravati provođenje epidemioloških mjera.

Tim povodom Udruga roditelja ‘Naša djeca’ na svom Facebook profilu zapitala je hoće li inspektori upadati na sate i dodatno stresirati učenike i nastavnike, te su zapitali što je sljedeće?

No, dovodi se u pitanje legalnost ove odluke, jer jedino sanitarna inspekcija može provjeravati provođenje mjera, dok prosvjetna inspekcija treba provjeravati kvalitetu provođenja nastavnog procesa, koja i nije na zavidnim granama, što je ova pandemija i pokazala.