Božana Butigan za ČA::portal: Uzeli smo tri talijanska naslova, sad idemo po Ligu prvaka!

2125

Malo tko od vrhunskih sportaša se može pohvaliti da je u istom prvenstvu osvojio tri titule – Kup, Superkup i Prvenstvo, kao što je to slučaj Čapljinke Božane Butigan.

To još više na dobiva na težini kada znamo da se radi o talijanskoj ligi, jednoj od najjačih liga na svijetu, u kojoj naša Božana igra rame uz rame sa MVP igračicama svijeta poput Paole Egonu, Myriam Sylla, Monice de Genarro…

Božana je u talijanski klub A. Carraro Imoco Conegliano prešla prošle godine iz zagrebačke Mladosti i već ove godine s klubom je ostvarila fantastičan uspjeh, a pored tri osvojene titule za sedam dana mogla bi dodati još jednu – titulu prvaka Lige prvaka u odbojci.

Božana je uvijek dostupna za razgovor za ČA::portal, pa nam je tako i ovoga puta dala intervju u kojemu je govorila o ligi, sezoni, treninzima, ali i životu u Italiji.

”Igrati u ovakvoj ekipi je izvanredan osjećaj. Sretna sam sa svime što smo ove godine postigli kao ekipa. Osvojiti sva tri naslova – talijanski Kup, Superkup i Ligu je izvanredan uspjeh cijele ekipe i potvrda da se trud i rad isplate, pogotovo u ovoj situaciji pandemije koronavirusa”, ističe za naš portal Božana Butigan te dodaje kako se već spremaju za finale Lige prvaka koje se igra u Italiji.

”Nismo imali puno vremena da sve to proslavimo jer smo već stavili fokus na nešto drugo, imamo finale Lige prvaka i nismo ni imali vremena puno misliti o svemu iza nas, jer se već moramo okrenuti na ono što je ispred nas. Treniramo za Ligu prvaka i nadamo se da ćemo osvojiti trofej”, kaže nam Božana.

Velika je, kaže, čast igrati sa najboljim igračicama svijeta.

”Zbog toga sam jako sretna, jer od ovih cura se može stvarno naučiti jako puno dobrih stvari i dobiti puno savjeta, kako za odbojku, tako i za život općenito. Baš se sastala tako dobra ekipa da se od 14 cura ne može naći nijedna koja se ne uklapa, svih 14 vrijeme provodimo zajedno i to je ključ našeg uspjeha – jer imamo obiteljsku atmosferu”, prepričava nam Božana dok se sprema za jednu od najvažnijih utakmica u karijeri.

Zanimalo nas je i kako je u Italiji prošla ova ”pandemijska” sportska sezona.

”Ova sezona je nikad čudnija, neobično je igrati bez publike, pogotovo jer je ovaj klub poznat po izvanrednim navijačima i ja nisam to imala priliku osjetiti, što mi je jako žao, a nadam se da će se sve stvari uskoro vratiti u normalu”, ističe.

Na korona virus se od početka sezone testirala preko 100 puta.

”Testirali smo se svako tri dana, tako da sam se ja testirala preko 100 puta od početka sezone, i evo na samom kraju smo jedina ekipa koja do sada nije nijednom bila zaražena koronom i zbog čega nismo morali prekidati s treninzima i ciklusima priprema. Bili smo pažljivi, nismo izlazili, a eto imali smo i malo sreće, uz svu našu pažnju. Ukratko, atipična sezona, 10 mjeseci nismo išli nigdje, ja nisam bila doma evo skoro godinu dana”, ističe Božana za ČA::portal.

Kada su u pitanju treninzi kaže da je to jedna viša razina od onoga što je do sada imala priliku iskusiti.

”U princip treninga sam bila upućena i ranije jer je trener Daniele Santarelli i moj trener u reprezentaciji. Zbog samog rostera igrača koji sz u klubu treninzi su na višoj razini, dođu kao neke utakmice”, kaže nam Božana.

Na pitanje kako se bilo prilagoditi na život u Italiji, novoj sredini, novom klubu kaže: ”Na samom početku je bilo neobično jer je sve novo i nikoga ne znam, ali ja sam otvorena osoba, pa proces prilagodbe meni nije trajao duže od 10 dana. Potrefila sam na izvanredne cure koje su me super primile i uvele u sve i imala sam veliku sreću što sam okružena takvim curama koje su mi puno pomogle od samog početka”, kaže nam ova sportašica.

Zanimalo nas je po čemu je poznato mjesto u kojemu živi.

”Živim u Coneglianu, to je mali gradić blizu Trevisa. Mirno je mjesto, jako mirno i premirno mjesto za život. Poznato je po vinu i proizvodnji talijanskog prosecca. Iako se nisam imala priliku upoznati s puno ljudi, svi koje sam srela i s kojima sam surađivala su srdačni i susretljivi”, ističe Božana.

Obitelj, dom i Čapljina joj nedostaju.

”Jedva čekam doći doma jer je ovo prvi put da ovako dug vremenski period nisam bila kući, s obzirom da je stav kluba bio da se ne može izlaziti van Italije, tako da za 10 dana kad dođem doma bit će točno 10 mjeseci otkako nisam vidjela obitelj, prijatelje i rodni grad”, kaže nam Božana.

Za kraj smo Božanu pitali koja bi bila njena poruka mladima koji se počinju baviti sportom.

”Sport je jedan od načina kako skrenuti misli sa ove situacije koja je nastala, ali i općenito, jer kroz sport se učite boriti za život. Mladima poručujem da uživaju u tome što rade, da uvijek vjeruju u sebe i da se maksimalno trude jer nikad se ne zna kojim će putem karijera krenuti”, zaključila je razgovor za naš portal Božana Butigan, jedna od trenutno najuspješnijih čapljinskih sportašica, koja je sa samo 21 godinom (rođena 2000. godine) ostvarila uspjeh koji mnogi mogu sanjati – iz male Čapljine, gdje je u HOK ”Čapljina” napravila prve korake, prešla je u prvaka Hrvatske (HAOK ”Mladost” Zagreb), paralelno je igrala za reprezentaciju Hrvatske (s kojom je, između ostalog, osvojila i zlato na Mediteranskim igrama), da bi na kraju završila u najboljem klubu na svijetu!

S obzirom da i sama kaže kako redovito čita naš portal, na kraju poruka Uredništva našoj Božani: ”Sretno u finalu Lige prvaka, cijela Čapljina je uz tebe!”.