Financijska kriza u BiH sve gora, od Federacije se očekuju nova zaduživanja

377

Financijska kriza u kojoj se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi već sada je gora od one iz 2008. godine. Zaduženje je nužda, a od aranžmana sa MMF-om od kojeg smo očekivali milijardu i po maraka, za sada nema ništa. Zbog toga se Republika Srpska još prije mjesec zadužila na londonskoj berzi, dok se od Federacije BiH nova zaduživanja tek očekuju.

Federalni dom naroda na prošloj sjednici odobrio je kredit od EU od 150 milijuna eura, a izgledno je da će zaduženja biti još. Prijedlog Federalne vlade o izmjeni zakona o izvršenju proračuna oporba smatra pripremom zaduženja vladajućih kod komercijalnih banaka na domaćem tržištu, javlja BHRT.

“Ova Vlada je postala kreditni narkoman koji priča da ima izrazitu fiskalnu stabilnost, a zadužuje se stotine milijuna maraka i to ne bi bio problem da taj novac ide u razvoj, da građani to osjećaju”, rekao je Aner Žuljević, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Iz Vlade kažu kako je proračun likvidan, a dug zbog pandemije oko 28% BDP-a. Objašnjavaju kako je planirano zaduženje korekcija kojom bi se oslobodila sredstva za kapitalne investicije u općinama. Ministrica tvrdi kako ovaj entitet nije odustao od suradnje s MMF-om.

“MMF, kao međunarodna institucija, nam je višestruko potrebna. Sve ove godine nam je bila vise potrebna kao institucija koja prati i podupire razvojne i reformske procese”, kazala je Jelka Miličević, ministrica financija FBiH.

Ekonomisti kažu kako je dobro što je Federacija ovu krizu dočekala s niskom stopom zaduženosti, ali i pozivaju na oprez da se ona i zadrži, jer s rastom inflacije rastu i kamatne stope. Kažu kako su krediti MMF-a i dalje najbolja opcija.

“Federacija se može zaduživati, kao i RS, na domaćem tržištu do određene granice, jer stopa agregatne štednje, ukupnih raspoloživih sredstava u zemlji nije dovoljna ni za financiranje investicija, da se razvijamo, a posebno da financiramo proračunske deficite”, objasnio je Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

“MMF je najbolji kreditor, međutim MMF podrazumijeva da se provode strukturne reforme, da se radi na reformiranju ekonomskog sustava i to je upravo osnovni razlog zašto entiteti izbjegavaju navedeni kreditni aranžman”, kaže Admir Čavlić, ekonomski analitičar.

Pandemija koronavirusa usporila je globalni ekonomski zalet. U Bosni i Hercegovini pad ekonomske aktivnosti zbog toga je bio gotovo 5%, što su sredstva koja se odnekud trebaju nadoknaditi. Najlakši način za nadoknadu sredstava je zaduživanje, a pitanje je kod koga, za koliko, po kojoj kamatnoj stopi?