FOTO | Skup u Počitelju – branitelji nisu zaboravljeni; danas nam treba jedinstvo!

4655

”Danas nam treba jedinstvo kakvo su naši branitelji pokazali prije 29 godina kada smo stali jedan uz drugog, bez podjela, bez gledanja tko je odakle, kako bismo zaštitili jedni druge i obranili naš grad i naše ljude”, poručio je na skupu u Počitelju čapljinski gradonačelnik dr. Smiljan Vidić.

Inače, ispred Spomen obilježja u Počitelju upriličen je središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima kojim se obilježava 29. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Kod spomen obilježja vijence su položili predstavnici Grada Čapljine predvodeđni dr. Smiljanom Vidićem, predstavnici HNS-a predvođenim predsjednikom Vlade HNŽ Nevenkom Hercegom i predstavnici Oružanih snaga BiH.

Samom osloboditeljskom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana.

Bez pobjede HVO-a u operaciji Čagalj dolazilo je u pitanje oslobađanje cijeloga juga Hrvatske od Neretve do Prevlake, a akon borbenih djelovanja, na ovom dijelu bojišta situacija se smiruje, te HVO utvrđuje dostignutu obrambenu crtu koja se pruža Podveležje – Dubravska visoravan – podnožje Hrguda – istočni prilazi Stocu.

Njezinim smjerom u potpunosti je nastavljena crta bojišnice hrvatske vojske na južnom bojištu što je jamčilo sigurnost i otklanjalo opasnosti od napada neprijateljskih snaga u bok snaga hrvatske vojske. Srpske postrojbe povukle su se na vrhunce Veleži, Snježice, Hrguda i žegulje, odakle su topništvom napadale novooslobođeno područje.