Čuvari prirode očistili otpad na području Maglaja, sljedeća stanica – kulturno-povijesni biser Počitelj

157

Čuvari prirode svih generacija okupili su se protekle subote u okviru ekološke akcije “Čuvaj, pazi, ne bacaj!” i uspješno očistili otpad pored regionalne ceste u Maglaju.

Sudionici akcije u organizaciji Udruženja građana “Fojničani” su od Novog Šehera preko Mladoševice do Crnog Vrha, na dionici od četiri kilometra prikupili više od 20 vreća otpada. Uz neformalnu grupu volontera iz Mladoševice, u akciji su sudjelovale žene i mladi iz Udruženja Cicmanka Novi Šeher.

Akcija “Čuvaj, pazi, ne bacaj!” nastavlja se već ovog petka, 9. srpnja od 8 sati u Počitelju.

Prelijepi stari dio Počitelja čistit će ekipa okupljena u Omladinski klub “Novi val” iz Blagaja, kojoj će se pridružiti lokalno stanovništvo. Zajedničkim snagama od otpada planiraju očistiti i urediti turističke staze unutar zidina ovog stoljećima poznatog kulturno-povijesnog bisera.

“Pored uklanjanja smeća i uređivanja javnih površina, želimo probuditi svijest kod ljudi o važnosti očuvanja prirode, te tako poboljšati uvijete života svih građana unutar ove lokalne zajednice. Počitelj je veliki turistički potencijal, te time želimo predstaviti našu zemlju u najboljem svjetlu i učiniti da se svi turisti lijepo osjećaju, posebno u vrijeme kada cijeli svijet prolazi jedan težak period. Zahvaljujemo se Ožujskom pivu na podršci i nadamo se nastavku suradnje za bolje sutra svih nas”, rekao je Adnan Đuliman, predsjednik Omladinskog kluba “Novi val” iz Blagaja i pozvao sve građane da se pridruže akciji u petak od 8 sati.

“Uradimo zajedno nešto lijepo za ovaj gradić!”, pozvao je Đuliman.

 

Akcija u Počitelju će biti provedena uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a za učesnike će biti obezbijeđeno osvježenje i hrana.

 

Kampanja pod sloganom “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”, uz finansijsku podršku Molson Coors BH i Ožujsko pivo, ima za cilj čišćenje ilegalnih deponija na prostoru Bosne i Hercegovine, s ciljem podizanja svijesti kod građana o ovom problemu. U saradnji sa mnogim nevladinim organizacijama, udruženjima i volonterima iz naše zemlje pivarski gigant do oktobra namjerava organizovati više od 20 akcija čišćenja širom BiH.