Kruh poskupio za 40 posto!

1280

Kruh proizveden u nekim zanatskim pekarskim radnjama u Sarajevu poskupio je za 40 posto! Za štrucu od 400 grama od početka prošlog vikenda umjesto dosadašnjih 50 feninga treba izdvojiti 70 feninga.

To znači da je kilogram ovog osnovnog prehrambenog proizvoda po kilogramu skuplji za cijelih pola konvertibilne marke. Istovremeno za desetak feninga poskupjela su i peciva te gotovo svi drugi proizvodi od tijesta, piše Indikator.

Rezultati letimične analize tržišta obavljene ovim povodom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pokazuju da poskupljenje nije masovno i da su cijene kruha proizvedenog u pekarskoj industriji (koja najvećim dijelom opskrbljuje trgovačke lance i velike potrošače) za sada – nepromijenjene. Prognozira se da to neće još dugo trajati jer kad se lanac poskupljenja pokrene teško ga je kontrolirati i zaustaviti.

Simptomatično je da su cijene kruha ničim izazvane narasle baš u ljeto u trenutku kada počinje žetva i dogovori oko otkupnih cijena žita.

Cijene kruha na domaćem tržištu u proteklim godinama povećavane su po okončanju otkupa pšenice i većinom samo ako je i ona poskupjela. Stižu najave da će pšenica roda 2021. godine biti malo skuplja u odnosu na lani, unatoč činjenici da su prinosi ove godine veći nego 2020. godine. Na cijene kruha pored cijene pšenice utječu i cijene energenata i transporta, a one su već izvjesno vrijeme većinom stabilne.

Nakon što je prošli mjesec došlo do drastičnog poskupljenja jestivog ulja i skoka cijena na zelenim pijacama izvjesno je da se nalazimo na pragu novog pada standarda i smanjenja kupovne moći stanovništva.