Iz Udruženja potrošača upozoravaju: Cijene divljaju, građani sve teže žive

247

Cijene svakodnevno i nezaustavljivo rastu, a građani, uz sve ostale probleme, sve teže žive.

Potvrđuju to i u Udruženju potrošača BPŽ Goražde, koje konstantno prati trendove na tržištu, ali i Ministarstva trgovine Federacije.

Nema rješenja

Midhat Hodžić, predsjednik Udruženja potrošača BPŽ Goražde, rekao nam je da je točno da cijene rastu, i to kontinuirano u nekoliko posljednjih mjeseci.

“Primijetili smo da, ako nije “skočila” cijena, polako uzimaju na gramaži. Do sada ove niže kategorije nisu ni mogle kupovati ove luksuzne proizvode, ali sada je problem što rastu cijene osnovnih životnih namirnica – ulja, šećera, brašna. Umirovljenicima će dati 100 maraka, a što će oni sa 100 maraka u godini? A što ćemo tek s onima koji nemaju ništa? Ne vidim drugo rješenje, osim da potrošači, građani izađu na ulice”, kazao je Hodžić.

Merima Maslo, pomoćnica ministra za cijene i analizu tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH, kaže da je u Sektoru za cijene izvanredno stanje.

“Donijeli smo niz mjera neposredne kontrole koje su na snazi. To je ono što je bilo u nadležnosti ovog ministarstva. Rast cijena je rezultat obnovljene potražnje u pojedinim zemljama te manje proizvodnje u prethodnom razdoblju uslijed uvođenja restrikcija u kretanju ljudi”, rekla je Maslo.

Federalni i županijski inspektori tijekom kontrola poštivanja odluka o ograničavanju marži na određene proizvode u travnju i svibnju izvršili su ukupno 557 inspekcijskih nadzora i izrekli 138.750 KM novčanih kazni.

Robne rezerve

Prema riječima ekonomskog analitičara Admira Čavalića, val poskupljenja posljedica je globalnih trendova, rasta troškova transporta i drugih faktora, a BiH nema puno mehanizama za djelovanje.

“Jedini adekvatan mehanizam po pitanju osnovnih životnih namirnica, koji bi mogao odgovoriti ovom izazovu, barem kada je riječ o nezaposlenima i umirovljenicima, jeste sustav robnih rezervi. Nažalost, on nije funkcionalan, naročito u RS, gdje, praktično, ne postoji, pa ni u FBiH, gdje je doveden do apsurda. Do rasta cijena je došlo jer su neki, putem svojih sustava robnih rezervi, uzimali pšenicu u većim količinama ili je čuvali za domaće tržište, bojeći se novih valova pandemije. To je poremetilo odnos ponude i potražnje na tržištu i BiH je samo kolateralna šteta”, istaknuo je Čavalić.

Rekordne cijene ulja

Prema podacima Ministarstva trgovine FBiH, najviši rast imale su cijene ulja, zbog manjih prinosa i rekordnih cijena uljarica koje BiH u cijelosti uvozi, ali i pšenice koju iz vlastitih rezervi imamo samo oko 20 posto. Potrošačke cijene u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine više su za 1,7 posto.