BiH nudi sve – od mora, planina, odmora uz rijeku do adrenalinskih i aquaparkova

362

Posebne mjere za prelazak granice, razna ograničenja, ali i smanjenje prihoda mnoge će stanovnike Bosne i Hercegovine potaknuti da godišnje odmore provedu u granicama svoje države.

Da odmor u Bosni i Hercegovini može biti itekako sadržajan i zanimljiv, dokazale su stotine tisuća turista koji su prije pandemije koronavirusa za bijeg od svakodnevice birali upravo ovu zemlju.

Bloomberg, Lonely Planet, The New York Times samo su neki od uglednih svjetskih medija koji su pisali o Bosni i Hercegovini kao jednoj od top 10 europskih destinacija koje vrijedi posjetiti.

Raznolikost ove zemlje, koja na malom prostoru nudi uživanje u morskim radostima, osvježenje u planinama, kupanje u slanim jezerima, rafting na modrim rijekama, obilazak 7014 metara podzemnih kanala, vožnju ziplineom i bezbroj drugih aktivnosti idealnih za opuštanje, razlog je njezine visoke pozicije na svjetskoj listi turističkih top destinacija.

Za one koji još uvijek nisu odlučili gdje će provesti kolovoz donosimo neke od domaćih destinacija koje bi svakako vrijedilo posjetiti.

RAVNO – VJETRENICA

Smješteno je u istočnoj Hercegovini, u sjevernom dijelu Popova polja, podno 611 metara visokog Goveđaka, blizu rijeke Trebišnjice, sjeverozapadno od Trebinja. Ukupno je otkriveno oko 7014 metara podzemnih kanala. Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat spiljski svijet u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta.

TREBINJE – AQUAPARK

Svojim zemljopisnim položajem ponudit će potpuni mediteranski ugođaj kao u najljepšim mjestima iz unutrašnjosti talijanskih otoka. Grad kolosalnih platana jednostavno umiruje, a spoj klime, arhitekture i gostoprimstva učinit će vaš vikend posebnim. Idealan je za odmor s djecom jer se u njemu nalazi Grad sunca s najvećim aquaparkom na Balkanu.

BIJELJINA

Semberija je sama po sebi turistički zanimljiva, a posebno Bijeljina zbog svog zemljopisnog položaja. Obale rijeka Save i Drine postale su omiljena sastajališta Semberaca i njihovih gostiju. Duž obala izgrađena su čitava lijepo uređena vikend-naselja, a u Amajlijama i Brocu su plaže ovih dviju rijeka pogodne za kupanje.

PROKOŠKO JEZERO

Smješteno na oko 22 km udaljenosti od središta Fojnice, na planini Vranici, na blizu 1650 metara nadmorske visine, ovo prirodno ledenjačko jezero izrasta u sve veću turističku atrakciju. Kako biste došli do ovog prirodnog dragulja, morate prijeći 15-ak kilometara makadamske ceste, ali oni uporni dolaskom do jezera shvate kako je itekako vrijedilo.

FOČA

Odmor na Tari uz neizostavni rafting, ljepote Nacionalnog parka Sutjeska koji krasi spomenik na Tjentištu, uspon na Maglić za planinarske sladokusce, posjet jednoj od posljednjih europskih prašuma – Perućici pa sve do pješčanih piramida, opcije su koje nudi Foča i njezina okolica.

MOSTAR

Obilazak grada moguće je upotpuniti i odlaskom na brdo iznad Mostara Forticu, a u sklopu sportsko-avanturističkog parka nezaobilazna atrakcija je 570 metara dug zipline s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na Mostar. Staklena šetnica nova je atrakcija na Fortici koja već okuplja veliki broj posjetitelja. U blizini Mostara je i Buna, vrelo Blagaj…

PERUĆICA

Jeste li znali da se baš u BiH nalazi jedna od rijetkih sačuvanih prašuma Europe? Sigurno najvrjedniji biser u nizu prirodnog blaga Nacionalnog parka Sutjeska strogo je zaštićeni rezervat Perućica. U rezervatu je sve prepušteno prirodi. Rađanje, život, umiranje i ponovno rađanje, taj vječiti životni ciklus odvija se bez intervencije čovjeka.

NACIONALNI PARK UNA

Nacionalni park Una prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une, kao i dolinom rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu. Ovo područje predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe. Ovaj prostor je i u kulturno-povijesnom smislu područje koje obiluje bogatim nasljeđem arheoloških nalazišta i povijesnih spomenika…

KRALJEVA SUTJESKA

Dolaskom u Kraljevu Sutjesku imate osjećaj da ste zaplovili kroz vrijeme i vratili se u prošlost. Kraljeva Sutjeska i tvrđava Bobovac bili su sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića – Tomaša i Tvrtka. Za posljednjom bosanskom kraljicom svetom Katarinom tu se i danas žali, a žene kao znak te žalosti u svojim nošnjama pokrivaju glavu crnom maramom.

PANONSKO JEZERO

Jedna je od najposjećenijih i najkvalitetnijih turističkih destinacija u BiH. Nekada je to bilo samo jedno jezero na površini od oko 12.000 m2 i u obliku stopala, s dubinom koja seže do 1,7 m. Danas su u Tuzli izgrađena još dva, pa ovaj kompleks jezera uistinu predstavlja ne samo gradsku atrakciju već i turistički potencijal ovog grada.

BLIDINJE

Park prirode Blidinje nalazi se u BiH u području visokog gorja središnjih Dinarida i obuhvaća planinske masive Čvrsnice i Vrana. U parku se nalazi najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike. Blidinjsko jezero spomenik je prirode po kojem je Park prirode Blidinje dobio ime. Za ljubitelje planina važno je naglasiti kako se u blizini nalazi i najviši vrh Čvrsnice – Pločno.

LJUBUŠKI

Slapovi Kravica i Koćuša, rimski vojni logor Gračine, najstariji muzej na Humcu samo su neki od sadržaja koje nudi grad smješten u zapadnoj Hercegovini. Safari ture, vožnja brodom na Trebižatu, kajaci, uživanje u domaćoj hrani i piću samo je dio turističke palete. Avanturistički park Peć Mlini, kanjon Borak, nekropola Radimlja, Stari most neke su znamenitosti Ljubuškog.

JAJCE

U kraljevskom gradu odmor je kraljevski. U Jajcu postoji 30 nacionalnih spomenika, što je najbolja potvrda njegova povijesnog značaja. Na svega pet kilometara od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, nastalo transformacijom toka rijeke Plive i najveća su prirodna akumulacija u našoj državi te jedan od bisera ponude zbog koje morate posjetiti Jajce i okolicu.

NEUM

Neum se klimatski odlikuje dugim i toplim ljetima te kratkom i blagom zimom te spada u red primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana. Srednje mjesečne temperature mora na površini kreću se oko 13 °C u siječnju do 32 °C u srpnju i kolovozu. Povoljni klimatski uvjeti omogućuju, osim kupanja i sunčanja, gotovo tijekom 7 mjeseci godišnje i klimatsku terapiju.