Državljanin BiH varao turiste, uzimao im avanse pa netragom nestajao

1584

U jeku turističke sezone i odmora nekoliko državljana Srbije doživjelo je neugodnost kada se ispostavilo da će umjesto u apartman na grčkoj obali – morati ići u policiju.

Naime, muškarac s područja Bosne i Hercegovine se duži period na društvenim mrežama predstavlja kao vlasnik apartmana, ali nakon što mu klijenti uplate novac preko Western Uniona on ih blokira, ugasi profil i nastavlja s pecanjem obiteljskih ljudi željnih odmora.

Prijevara je otkrivena kada se jedna od oštećenih javila administratorima grupe Live from Greece na Facebooku s molbom da se njeno iskustvo objavi, a u namjeri da druge spase neugodnosti. Žena je takođe htjela i da se utvrdi koliko obitelji je prevario Slađan J. s područja Bosne i Hercegovine.

Razrađena prijevara

Naime, on se na ovoj društvenoj mreži oglašavao kao vlasnik apartmana, prvo u Pefkohoriju, a onda i u Haniotiju, gdje je za ime profila birao imena nepostojećih vila. Do ovog trenutka postoji saznanje da je izvršio tri prijevare i jedan pokušaj prijevare.

Blic je imao uvid u dvije prepiske u kojima je izvjesni Slađan uspio protuzakonito uprihodovati 900 eura, po 450 eura od dvije obitelji, a prema riječima jedne od sugovornica koja je pristala anonimno iznijeti svoje neugodno iskustvo, jednoj žrtvi, s kojom je ona bila u kontaktu nakon što je sve izašlo na vidjelo, uspio je iz novčanika na isti način izvući čak 700 eura.

Prilikom oglašavanja, Slađan je koristio slike luksuznih i modernih smještaja iz Grčke i Hrvatske navodeći  ih kao  smještaj u Pefkohoriju, odnosno Haniotiju. Kada bi došao do žrtve, princip rada je bio isti. Kroz razgovor im je sugerirao kako je jeftinije za njih da mu uplate cjelokupnu svotu na račun jer tako ostvaruju popust na ležaljke, kako na bazenu u sklopu hotela, tako i na plaži u blizini apartmanskog smještaja.

Nakon što se apel pojavio u javnosti, zahvaljujući administratorima grupe Live from Greece koji žive i rade na teritoriju Pefkohorija i Haniotija, utvrđeno je da se apartmani za koje je Slađan J. slao lokacije, pa čak i slike s Googlea, koje je sam ubacivao u ovaj pretraživač, ne poklapaju ni s imenima, ali ni s izgledom apartmana koje je oglašavao i nudio turistima iz Srbije.

Naknadu za ljetovanje potraživao je uplatom preko servisa za slanje novca. Oštećenima je slao fotografiju kartice s logotipom, ime i matični broj, tražeći od njih da mu uplate novac. U oba slučaja dao je različite lokacije, kao i matične brojeve. Kada bi se transakcija izvršila i on javio da je novac podignut, dogodilo bi se uvijek isto.

Komunikacija bi se s vremenom smanjivala kako se bližio datum putovanja, a na kraju, kada bi ga pitali za informacije vezane za popunjavanje PLF-a, Slađan J. bi gasio telefon i brisao profil s kojeg se oglašavao.

“Poslao nam je slike, smještaj nam se svidio”

U razgovoru za Blic sugovornica iz Beograda koja je željela ostati anonimna ispričala je kako je došlo do kontakta s prevarantom s područja Bosne i Hercegovine.

“Oglašavao se na grupi pa sam ga tako našla. Kontaktirala sam s njim preko profila Apartman Grčka. Informativno sam ga pitala ima li slobodan smještaj i koja je cijena, on je rekao da ima i da je cijena 45 eura ako se ide na 10 dana, a 50 eura ako se ide na manje od 10 dana. Poslao nam je slike smještaja, vila je bila na plaži, nama se to svidjelo i cijena nam je isto odgovarala.”

Nakon načelnog dogovora koji je išao pismenim putem preko Facebooka, a u kojem im je pokazao “smještaj” u Grčkoj, “Slađan” je započeo razgovor o novcu. Žrtva prijevare u tom trenutku nije znala da je umjesto slika apartmana u Grčkoj gledala fotografije jednog od odmarališta u Hrvatskoj, koji je stilom podsjećao na kuće i apartmane karakteristične za grčku obalu.

“Rekao nam je da mu uplatimo što prije ako želimo rezervirati smještaj, da možemo uplatiti 30% ili cijelu svotu ako želimo i ležaljke, s tim da je ogromna gužva i da oni imaju privatnu plažu, ali izdaju ležaljke koje su dnevno 15 eura. Mi smo mu uplatili cijeli iznos jer nam se više isplatilo tako nego da plaćamo dnevno. Novac je podigao ubrzo poslije uplate, poslije toga je komunicirao normalno, s tim što smo mu tražili da nam snimi apartman.

U trenutku kada su ga pitali za izgled smještaja, “Slađan” je počeo izbjegavati komunikaciju, s obrazloženjem kako je zauzet pošto ima mnogo posla.

“Kako nam je rekao, bio je zauzet, stalno je vozio i odvozio goste. Čuli smo se na audio-pozivu i djelovao je normalno i uvjerljivo. Poslije sam mu tražila kontakt-telefon i poslan mi je, s tim da ga zovem samo ako je neophodno i da nema više vremena za dopisivanje jer mora ići po goste. Naš dolazak u njegov apartman bio je ugovoren za 27. srpanj.”

Po već razrađenom šablonu, prevarant je poslao svoj matični broj, ime, karticu, što je, kako je rekla za Blic, njoj bilo dovoljno da mu povjeruje. Da od mora ove godine neće biti ništa, barem kada se radi o ljetovanju kod Slađana J., shvatila je kada je njegova prijevara izašla na vidjelo.

“Poslao mi je matični broj, mislila sam da je to dovoljno. Bilo mi je sumnjivo kada sam vidjela da izbjegava poslati video apartmana i onda sam pročitala na grupi obavještenje o prijevari i shvatila sam da smo i mi dio prijevare, s tim što je nama predstavljao drugu vilu koja se navodno zvala Vila Jovana”, kaže Beograđanka.

Kako je rekla, protiv Slađana J. Podnijet će prijavu zbog prijevare, iako ne vjeruje da će uspjeti povratiti novac koji su ona i suprug uplatili. Nada se samo da će on biti priveden pred lice pravde, te i adekvatno kažnjen za obmanu kojom je oštetio nepoznati broj građana Srbije.