FOTO | Međunarodni susret klapa Trebižat: ‘Kultura nošena na krilima maestrala ne prepoznaje granice’

1540

U Trebižatu je ove godine održan 14. po redu Međunarodni susret klapa, koji je, nažalost, pokvarilo nevrijeme.

Nakon izvedbi nekoliko klapa kiša je rastjerala okupljene, pa je stoga druženje uz pjesmu nastavljeno u Domu kulture.

Miro Brajković, predsjednik HKUD ”Seljačka sloga” Trebižat ističe da ga Međunarodni susret klapa iz godine u godinu čini ponosnim.

”Sve je počelo lijepo i večeras ovdje u Trebižatu. Naziralo se par kapi kiše, ali nas nije prekinula da održimo tradiciju, da se održi pjesma i jedno lijepo druženje i prijateljstvo klapa ovdje u Trebižatu. Međunarodni susret klapa organiziramo 14 godinu za redom, a u Trebižatu se sastaju klape iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Kao što krilatica našeg susreta kaže Kultura nošena na krilima maestrala ne prepoznaje granice”, rekao je Brajković.

Kao gost večeri na Međunarodnom susretu klapa u Trebižatu nastupila je klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca.

Hrvoje Lozančić, član klape Cambi kazao je kao im je veliko zadovoljstvo doći u Trebižat, pjevati, ali i poslušati ostale klape i njihove izvedbe.

”U Trebižat se uvijek vraćamo sa izrazitim poštovanjem jer smo ovdje uvijek lijepo primljeni. Atmosfera je uvijek domaćinska, organizator Brajković je jako ugodan u razgovoru i zaista je fleksibilan. Upravo zbog toga volimo doći ovdje, susresti se sa drugim klapama. Moram priznat da nam je draga ova vaša hercegovačka spiza. Nakon nastupa uvijek lijepo bude večera, bude ukusne hrane, a mi volimo nakon pjevanja sve to probat i dobro pojest, znate kako je to sa klapama. Drago nam je da je klapska pjesma napravila malu invaziju čak i izvan Dalmacije. Sad malo dominiraju klape sa kontinenta i kvarnera. U Omišu su u finalu bile klape iz Međugorja, to je fantastično. Donijeli su i predstavili klapsku pjesmu na svoj način, pjevali neke pjesme koje se odavno na sceni nisu čule i napravili su malo osvježenje.

Meni je drago što klape u Hercegovini njeguju ono što je njihovo, kao i klape u Hrvatskoj, imaju svoj specifičan način i odabir pjevanja. Nama, veteranima klapske pjesme, je to sve interesantno i uživamo u njihovom odabiru. Mi smo večeras pjevali nešto što je naš dugogodišnji rad. Bogata je povijest naše klape tako da smo odabrali od acapella neke klasike, od Olivera i Gibonnija pjesme u našoj obradi. S njihovim pjesmama Cambi se prije 25 godina istaknula i postala poznata, a onda smo u regularnom dijelu nastupili sa našim hitovima i moram vam reći da publika u Trebižatu uvijek uživa u našem odabiru”, kazao je Lozančić za naš portal.

Srđan Šašić klapa Asa Voće iz Podgorice, za ČA::portal kaže: ”Od 2019. godine nismo bili u Trebižatu, zbog svima već dobro poznatih razloga. Jutros kad smo sjeli u automobil i uputili se put Trebižata negdje od granice su počeli trnci skakati po tijelu kad ću stići. Ovdje se nalaze naši veliki prijatelji, ovdje je ljudska, glazbena i kakva god hoćete sreća za nas kad dođemo. Uvijek smo bili zadovoljni odnosom publike prema nama. Mi ovo radimo zato što volimo, inače smo u nekim promjenama, nije to brojna klapa kao što je bila, ali vratit ćemo mi to ponovno. Ovdje u kakvom god sastavu da smo došli, kakav god da je naš nastup bio, publika je bila divna, i rado ćemo se vratiti ovdje”.

Klapska pjesma potekla je dolinom Trebižata u izvedbi Muške klape ”Trebižat” Trebižat, Muške klape ”Amo ća” Čapljina, Ženske klape”Izvor” Studenci, Muške klape ”Na uvo” Komin, Ženske klape ”Bura” Mostar, Muške klape ”Assa voce” Podgorica, Ženske klape ”Mir” Međugorje, Muške klape ”Bratovština” Gorica-Sovići, Ženske klaše ”Alata” Podgorica te Muške klape ”Cambi” Kaštel Kambelovac.