Roditeljima potrebno više od 500 KM da opreme jedno dijete za početak škole

863

Svega nekoliko dana dijeli nas od početka nove školske godine, zbog čega roditelji obilaze knjižare i trgovine kako bi opremili svoje školarce, piše Večernji list BiH.

U većini županija školska godina počinje 6. rujna, a za razliku od prošle godine, koja je većinom bila online, ove se učenici vraćaju u klupe, bar za sada.

Iznos koji roditelji moraju izdvojiti za početak nove školske godine ovisi o tome iz kojeg grada ili općine dolaze. I dok se, primjerice, roditelji osnovaca iz Ljubuškoga ove godine trebaju pobrinuti samo za odjeću i obuću te školsku torbu, jer su im udžbenici, prijevoz, bilježnice i osnovni pribor osigurani zahvaljujući Gradu i Zapadnohercegovačkoj županiji, oni iz nekoliko kilometara udaljenog Čitluka (izuzev roditelja prvašića) trebaju kupiti sve – od bilježnica do udžbenika, školskog pribora, odjeće, obuće…

Cijene, razlike, potrebe…

Tu je roditeljima za opremanje jednog osnovnoškolca potrebno više od polovine prosječne mjesečne plaće u FBiH, koja je prošli mjesec dosegnula gotovo 1000 KM. Udžbenici od prvog do devetog razreda kreću se po cijenama od 11 KM do 21 KM, dok se radne bilježnice, prema informacijama iz knjižara, mogu kupiti po cijeni od 8 KM do 14 KM.

Ovisno o tome po kojem planu i program se radi te koji je dijete razred, komplet udžbenika za osnovce stoji od 150 do 200 KM. Kada je riječ o srednjoškolcima, tu su cijene udžbenika višestruko veće, međutim, već je ustaljena praksa da starije generacije prodaju ili razmjenjuju udžbenike s mlađima, zbog čega nije potrebno kupovati sve nove. Ipak, onaj srednjoškolac koji nema od koga uzeti ili kupiti rabljene, za nove udžbenike izdvojit će i do 350 KM, ovisno o školi koju pohađa.

Kada se navedenim iznosima potrebnim za kupnju udžbenika doda kupnja bilježnica, osnovnog školskog pribora, torbe, odjeće i obuće, kao i autobusne karte, dođemo do iznosa minimalne plaće u FBiH (420 KM), koju primaju tisuće radnika (roditelja) u BiH.

Riječ je, dakle, o troškovima za samo jedno dijete, a većina ih ima dvoje ili više djece školske dobi.

Svjesni činjenice da je početak škole veliki udar na kućni proračun najvećeg broja stanovnika, određeni gradovi, općine i županije posljednjih godina traže načine kako pomoći obiteljima.

Tako su, kada je riječ o Hercegovini, za sve učenike osnovnih škola u Zapadnohercegovačkoj županiji udžbenici besplatni. Ova županija zajedno s općinama i gradovima osigurala je i besplatan prijevoz za sve učenike.

Čapljina ove godine izdvaja značajna sredstva za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te će tako svako dijete dobiti besplatne udžbenike. Svako dijete koje se upiše u osnovne i srednju školu na području Čapljine besplatno će dobiti nove udžbenike za školsku godinu, odnosno financijsku potporu od 100 KM za kupnju udžbenika i školskog pribora.

Besplatni udžbenici

Od ove godine i Mostar izdvaja sredstva za osnovce te će tako svi prvašići na području ovoga grada dobiti besplatne udžbenike, jednako kao i na području Čitluka.

Komplet novih udžbenika potrebnih za nastavu u školskoj 2021./2022. prvašiće će dočekati prvog dana škole na klupama, a Općina Čitluk na taj način želi roditeljima olakšati opremanje prvašića za početak odgojno-obrazovnog procesa u školama, naveli su iz te općine.

Za istu mjeru odlučila se i Općina Stolac, koja je za te svrhe osigurala sredstva u proračunu za ovu godinu.

Sukladno financijskim mogućnostima, za pomoć roditeljima školaraca odlučila se i Općina Neum, i to tako što je osigurala besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima do petog razreda.

Uz roditelje koji žive u Ljubuškom, najveću financijsku olakšicu za početak škole dobit će roditelji prvašića s područja općine Prozor-Rama, gdje je iz proračuna osigurano po 250 KM za svakog učenika prvog razreda osnovne škole.

Ministarstvo obrazovanja FBiH ove je godine osiguralo 450.000 KM za (su)financiranja nabave besplatnih udžbenika za učenike šestih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, i to prvenstveno za one koji su u socijalnoj potrebi.