VIDEO | Čapljina se širi ka jugu: Niču nove zgrade i poslovni kompleksi

3200

Naselje Peline postalo je već novo središte grada, a stanogradnja se na južnom dijelu grada nastavlja i ovih dana punom parom.

Novogradnja je tu počela 2012. godine sa dvije zgrade, da bi nakon toga niklo još zgrada u navedenom naselju.

Veliki broj stanova doveo je u ovo naselje veliki broj stanovnika, a poslovni prostori također će u ovaj dio grada koncentrirati i nove biznise te će na dnevnoj bazi veći broj radnika i korisnika usluga dolaziti upravo u Peline.

Čapljinska tvrtka ”DD graditeljstvo” započela je početkom godine radove na izgradnji novih zgrada, odnosno novih stambeno-poslovnih kompleksa.

Kako se može vidjeti u našem videu snimljenom iz zraka, jedna zgrada izgrađena je već do četvrtog kata, dok se na drugoj krenulo sa izgradnjom garaža i prvog kata.

Kako je navedeno na skici koja je postavljena na gradilištu, u prizemlju zgrade bit će poslovni prostori i garaže, dok će se stambeni dio sastojati od jednosobnih (35, 44, 45 i 49 kvadrata), dvosobnih (68 i 79 kvadrata) i trosobnih stanova (100 kvadrata).

Valja istaknuti kako je u ovom dijelu grada planirana i dvorana, sportsko igralište na otvorenom i škola. Nove zgrade i objekti nicat će dalje prema jugu te činiti jednu novu cjelinu u našem gradu.

Peline su tako postale atraktivno naselje za stanovanje sa neophodnom infrastrukturom, parkovima i šetalištima uz rijeku, čime će se oplemeniti kompletno područje grada.

FOTO | Napravljeni prvi koraci ka izgradnji novog čapljinskog naselja

Radovi na iz­gradnji infrastrukture kroz buduće naselje već su počeli sanacijom gradske ulice C Ada-Bad. Ranije su iz Gradske uprave kazali da je izgradnja prometnice ključna za sve daljnje radove, nakon koje bi trebali krenuti u izgradnju objekata planiranih regulacijskim planom.

Riječ je o RP Ada-Bad, točnije područje uz desnu obalu rijeke Neretve, nizvodno od mosta dr. Franje Tuđmana, neposredno iza nasipa. Sa sjeverne strane zona je omeđena postojećim gradskim tkivom, te se prirodno nastavlja na urbanu matricu grada.

Ovo područje okrenuto prema jugu, dobro osvijetljeno i ventilirano, te potpuno neizgrađeno, predstavlja visoko vrijedno gradsko građevinsko zemljište i pruža mogućnosti za kompletiranje svih potrebnih sadržaja kojima bi se zadovoljile trenutne i buduće potrebe grada.

Osnovne konceptualne postavke ovog plana naslanjaju se na urbanističku koncepciju regulacijskog plana iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Novim planom su zadržane osnovne ideje vodilje tvoraca starog plana prilagođavajući se istovremeno novonastaloj situaciji.

Urbanističkim rješenjima definirana su područja za stanovanje, rad, edukaciju, poslovanje i rekreaciju.

Realizacijom Plana Čapljina će dobiti novo i atraktivno naselje sa svom potrebnom infrastrukturom, zelenim površinama, gradskom šetnicom i parkovima uz rijeku Neretvu čime će se oplemeniti kompletno područje grada.

FOTO/VIDEO | U Pelinama asfaltirana nova ulica i nova parking mjesta

Inače, broj novoizgrađenih stanova u BiH u stalnom je porastu, jednako kao i broj onih u izgradnji, a rast bilježi i prodaja stanova. Takav trend, prema podacima, traje posljednjih nekoliko godina.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za devet mjeseci ove godine u BiH je izgrađeno 1.537 stanova, što predstavlja nominalni rast za šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.