Bez pooštravanja mjera u HNŽ

822

Epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi se, za sada, neće pooštravati.

“Možemo naglasiti da je epidemiološka situacija izrazito nepovoljna, s obzirom na to da bilježimo rast incidence oboljelih od Covid-19 u odnosu na prošli mjesec, gdje smo imali znatno manju incidencu”, kazao je za Oslobođenje dr. Eniz Čolaković, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Podaci ažurirani do 7. studenog ukazuju i na porast hospitaliziranih slučajeva u tri bolnice HNŽ-a.

Trenutno je sveukupno hospitalizirano 80 pacijenata u sve tri bolnice. Od tog broja, 15 bolesnika je potpuno cijepljeno s dvije doze vakcine, te četiri bolesnika s jednom dozom cjepiva.

”S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, očekujemo sjednicu na razini Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a kako bi se detaljno razmotrila epidemiološka situacija”, rekao je Čolaković. Istodobno, Krizni stožer Ministarstva zdravstva Tuzlanske županije, gdje je ograničen rad ugostiteljskih objekata, te zabranjeno izvođenje glazbe uživo.

Do 21 sat je ograničeno i radno vrijeme šoping-centara, marketa, trgovina odjećom i obućom, butika.

Za razliku od Tuzlanskog kantona, u HNŽ-u se mjere neće pooštravati, dok će se u Sarajevskom kantonu o oštrijim mjerama odlučivati sljedećih dana.

”Epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi se, za sada, neće pooštravati”, rekli su za Oslobođenje iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, te dodaju da se “u posljednjem tjednu bilježi blagi rast novooboljelih, trenutna situacija je takva da je zdravstveni sustav stabilan i može odgovoriti povećanju broja novooboljelih”.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, u proteklom tjednu zabilježeno je 548 novooboljelih od Covid-19.