VIDEO | Most Počitelj polako poprima oblik

1181

Radovi uveliko traju na izgradnji mosta Počitelj koji se nalazi u okviru poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5C.

Izgradnja gigantskih stubova je pri kraju, i uskoro slijedi njihovo spajanje. Riječ je o velikom građevinskom pothvatu i kada bude izgrađen, ovaj most koji će u konačnici biti dug 970 metara i bit će najviši most na Koridoru 5C.

Predviđa se da će izgradnja biti završena sredinom 2022. godine.

SANJIN JAHIĆ, inženjer na mostu Počitelj: “Trenutno je fokus stavljen na pripremu oplate za izradu rasponske konstrukcije za konzolnu gradnju na stubovima S3 i S4. Inače most Počitelj ima šest srednjih stubova. Ovo je prilično kompliciran pothvat jer je teška konstrukcija. Ovo bi se trebalo završiti u narednih desetak dana.”

Odvijaju se pripremni radovi na gradnji posljednjeg stuba u neposrednoj blizini željezničke pruge. Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11 kilometara. Kada bude završena bit će poveznica s Graničnim prelazom Bijača. Izgradnja mosta počela je prije nešto više od godinu. Zbog zahtjevnog terena pratili su je brojni izazovi.

FOTO | Impresivne snimke iz zraka: Pogledajte dionicu autoceste Zvirovići-Počitelj

MARKO BOŠNJAK, inženjer na gradilištu mosta Počitelj: “Što se tiče visokih voda mi smo izašli iz tih problema i ono što nam sada eventualno može stvarati problem jaki udari vjetra.”

Užurbano se radi i na zatvaranju financijske konstrukcije za najzahtjevniji dio koridora 5C, za prostor od juga Mostara do Konjica, koji će skratiti putovanje i biti ključan za povezivanje Hercegovine s Bosnom, ističu iz poduzeća Autoceste.

AUTOCESTE FBiH: “Podržane su inicijative da kreditnim zaduženjima od po 300 milijuna eura kod EBRD-a i EIB-a budu osigurana sredstva za izgradnju dionice Ovčari – Mostar sjever. Vlada je podržala i inicijativu da kreditnim zaduženjem kod EBRD-a od 50 milijuna eura budu osigurana sredstva za dionicu Mostar sjever – Mostar jug.”

FOTO | Ekskluzivne snimke iz zraka: Dionica Počitelj-Buna – autocesta europskih razmjera

Dionica Počitelj – Zvirovići bit će spojena na poddionicu Buna – Počitelj dugu 7 kilometara na kojoj su radovi skoro završeni. Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru zajma dogovorenog s Europskom investicijskom bankom u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od pet milijuna eura, piše BHRT.