U petak u Čapljini plesne radionice argentinskog tanga

309

U petak.26.11.2021.godine., sa početkom od 20.45h, u prostorijama COK Akademije Čapljina, Galerija Tau, održati će se za sve zainteresirane osobe plesne radionice argentinskog tanga.

Pozivamo sve koji su zainteresirani da dođu i nauče nešto iz bogatog asortimana instruktora, Valentin DeVasco, rođen i odrastao u južnoj americi, država Peru.

Povijest osobnog tango narativa za Valentina počinje već od 19 godine života.

Braća i sestre su se prijavile na tjedne radionice klasičnog dvoranskog tanga u Quito, Ekvadoru i usprkos činjenici da je plesni instruktor učio u Buines Airesu, napredak je bio jako spor.

“Nismo bili spremni da plešemo na milonzi odmah, neko tek nakon 10-ak mjeseci. Osjećaj povezanosti između nas je rastao i počeli smo sami održavati naše mjesečne treninge. To je bilo ono zbog čega zaglavimo u tangu, osjećaj pripadnosti zajednici.”

Nakon toga, Valentino je učio kod Luisa, tango instruktora, u svome rodnome gradu, Lima, država Peru.

“Naučio sam sasvim drugačiji vid tanga, i to tanga koji se pleše na ulicama i provincijama Argentine. Tjelo mi se opustilo kada sam uvidio da tango ne zahtjeva ukočenost i formalnosti. Sve je bilo u vezi konekcije i ples mi je poprimio osjećaj “barrio” susjedstva.”

U konačnici, zbog Valentinovog interesa za argentinskim tangom, put ga je odveo u Buenos Aires, gdje je pohađao sate kod Dane Frigoli, stilski smjer tango Nuevo, koja je dio DNI grupe darovitih plesača- svi su učitelji na svoj osebujan način.

Valentino dodaje kako su milonge bile prepune i znojne, ali su pokazivale izuzetnu kreativnost plesača na plesnom podiju.

Kroz svoju naobrazbu izdvaja osobitu povezanost sa elektro tangom, naglaskom na otkucaje, koji su mu dozvoljavali otplesati fascinante plesne izričaje na plesnom podiju.

Uporedo sa putovanjem, Valentino je imao priliku proputovati brojne gradove i nazočovati u fantastičnim milongama u Seattle, Berlinu, New Delhi, Los Angelesu, Cluj – Napoca.

“Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo da surađujem sa lokalnim školama i organiziram radionice u Mongoliji i Rusiji, gdje sam zahvaljujući odličnim učenicima spoznao da ne treba 10-ak mjeseci da se propleše argentinski tango. ”

Za kraj, Valentino dodaje: “Namjera mi je da koristim svoju jedinstvenu metodu poučavanja kako bi proširio moju strast za kulturalnom izloženošću u Bosni i Hercegovini, kroz iscjeljujuću magičnost plesa.

Više o samom eventu na: