Cijene namirnica i usluga sve veće: “Ne živimo nikako, patimo se iz dana u dan”

379

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, ovog mjeseca, u odnosu na prethodni, u prosjeku su veće za 2,3 posto, dok su za oko četiri posto veće u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najveći godišnji rast cijena u ovom mjesecu zabilježen je u odjeljku prijevoz, zatim kod hrane i bezalkoholnih pića. A prosječna mjesečna plaća nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u listopadu ove godine iznosila je 1.027 КM, piše N1.

“Svjedoci smo da cijene i u RS i u okruženju imaju blagu tendenciju rasta. To je nešto što se dešava u cijeloj Europi i naša regija, pa samim tim i RS ne može biti izolirana od ovog kretanja”, rekao je Darko Milunović, direktor Zavoda za statistiku RS.

Građanima, međutim, statistika ne znači mnogo. Nije im potreban kalkulator da bi izračunali kako preživjeti do narednog mjeseca.

U međuvremenu, vode se maratonski pregovori oko povećanja plaća u Republici Srpskoj. Premijer Radovan Višković rekao je da je planirano da se Vlada u proračunu za narednu godinu odrekne oko 80 milijuna KM koji bi bili usmjereni za povećanje zarada radnicima u Republici Srpskoj.

Savez sindikata ima spremnu računicu o tome za koliko bi trebalo povećati plaće radnicima koju su predočili predstavnicima Vlade, dok poslodavci poručuju da su najavljena povećanja realna i mogu rasti iznad već dogovorenog, samo na teret republičke kase.

“Ono što mogu sa sigurnošću reći da će i najviše, u odnosu na sve druge plaće biti povećana najniža plaća, a koji iznos, još uvijek razgovaramo o tome i do 6. prosinca moramo postići dogovor”, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Da će ovakvim tempom inflacija naredne godine “pojesti” jednu do dvije plaće građana u Republici Srpskoj, smatra i potpredsjednik SDS-a Milan Radović.

“Ja kažem da je ovo dobar prvi korak Vlade, ali to nije dovoljno. Pogledajte rast cijena. Ono što je fokus naše ekonomske politike je rast plaća u privatnom sektoru”, rekao je Radović.

Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je, nešto ranije i zabrinjavajući podatak prema kojem je skoro izjednačen broj zaposlenih radnika s brojem umirovljenika, a još zabrinjavajuće je što se taj negativni trend nastavlja iz godine u godinu, te se procjenjuje se da će najkasnije za pet godina broj umirovljenika nadmašiti broj radnika.