FOTO | Hutovo blato: Ljubitelji prirode pomoću aplikacije traže ptice i endemske vrste

642

U Parku prirode Hutovo blato započelo je danas održavanje trodnevne radionice i natjecanje u promatranju ptica .

Događaj će trajati do 17. prosinca, a održava se u sklopu projekta “Endemic pathway – ePATH”.

”Cilj radionica je popularizacija endemskih i ugroženih vrsta biljaka, riba i ptica u prekograničnom području kroz zanimljive edukativne sadržaje: škole u prirodi, foto safari i drugo”, kazali su organizatori.

Za posjetitelje Parka organizirano je i natjecanje u promatranju ptica koje će se odvijati kroz novu mobilnu aplikaciju.

Projekt ePATH odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., a provode ga tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska.

Dijana Bošnjak, zamjenica projekt menadžera na ovom projektu, istaknula je kako je riječ o soft aktivnostima, tj. radionicama, koje se paralelno održavaju u Parku prrode i Hutovo blato i Botaničkom vrtu Kotišina.

”Riječ je o aktivnostima kojima želimo popularizirati endemske i ugrožene vrste kojima obiluje Hutovo blato – poput ptica, biljaka, riba…”, kazala je Bošnjak.

Dijana Bošnjak

Aktivnosti i radionice traju tri dana, kao i natjecanja u promatranju ptica, zaprimljen je veliki broj prijava.

”Aktivnosti promatranja ptica provode se kroz novu aplikaciju koju smo danas ovdje predstavili. Aplikacija je bogata popisom ptica koje se mogu vidjeti u Parku prirode Hutovo blato, Tivatskim solilima u Crnoj Gori i biljkama koje se mogu pronaći u Botaničkom vrtu Kotišina”, navela je Bošnjak.

”Natjecatelji se registriraju, šetaju parkom, pronalaze biljke i ptice, uslikaju fotografiju ili snime zvuk ptice ili videomaterijal te to učitaju u aplikaciju. Tri člana komisije ocjenjuju njihov rado od 1 do 5, odnosno jesu li pronašli neku baš ugroženu i rijetku vrstu ili neku ‘običnu’ vrstu, a predviđene su i nagrade”, zaključila je Bošnjak.

Marija Bajković, članica projektnog tima ispred Javnog poduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, kazala je kako su došli podržati partnere, kojima se zahvalila na pozivu.

”Naše JP je jedan od projektnih partnera na projektu, i negdje se pronalazimo u dijelu natjecanja za ornitologe i radionice koje ćemo organizirati kod nas, s obzirom da naše JP upravlja posebnim rezervatom prirode Tivatska solila, a prvenstveno zašto je zaštićen bilo je zbog važnih, endemskih i rijetkih ptica, a nakon istraživanja zbog prirodne i kulturne baštine kojom je bogat”, rekla je Bajković.

Marija Bajković

Dodala je kako su radionice i natjecanja zanimljive i korisne.

”Od 22. do 25. prosinca radionice će biti održane i kod nas, a imat će zanimljiv kulturni, zabavni i likovni sadržaj, kako za lokalne stanovnike, tako i za turiste, a imat ćemo i natjecanje u promatranju ptica, na kojemu će sudjelovati amateri, ali i profesionalci ornitolozi”, zaključila je Bajković.

Dražen Nemčić, član projektnog tima iz Grada Makarske, također je zahvalio domaćinima i organizatorima današnjeg događaja u Hutovu blatu.

”Mi u Makarskoj u sljedeća dva dana imamo iste radionice, samo malo druge tematike, jer se radi o našem botaničkom vrtu, koji je Biokovo u malome, jer je zaštićen i ima puno endemskih vrsta, pa su nama biljke najbitnije”, rekao je Nemčić.

I oni su, kaže, uključeni u aplikaciju.

Dražen Nemčić

”Naši lovci će ‘loviti’ biljke, što je ipak malo lakše, jer im ne mogu odletjeti, kao ovdje natjecateljima ptice”, komentirao je Nemčić.

”Cilj ovoga projekta je valorizacija same prirodne baštine, kao i one kulturne, sa naglaskom na turizam, ali isto tako ne smijemo zaboraviti ni samu zaštitu tih staništa. Kako se radi o različitim staništima, svaki partner ima drugačiju vrstu zaštite i zaštite prirode, a najveći cilj je da se povežemo te da turisti koji posjete jedno mjesto od partnera dođu i na druga dva te da na taj način pokrenemo i bolju prekograničnu suradnju”, poručio je Nemčić.

Irena Rozić ispred Parka prirode Hutovo blato ističe kako je cilj projekta promocija i verifikacija zaštićenih, ugroženih i endemskih vrsta.

”Hutovo blato je jedan od partnera, ali i voditelj cijelog ovog projekta koje zajedno radimo sa partnerima iz Crne Gore i Makarske, a to su Tivatska solila i Grad Makarska koji u svom projektu prezentiraju svoj botanički vrt, Kotišinu. Cilj nam je da vrste koje obitavaju na ovim staništima nekako integriramo u turističku ponudu, zapravo da ih približimo što više javnosti. To je cilj ovih mobilnih aplikacija i ovih radionica. Svakako čuli smo više puta da je Hutovo blato kao Park prirode i zaštićen temeljem bioraznolikosti koju ovdje imamo, ističe Rozić.

Radionice su posvećene pticama, ribama i biljkama.

”Što se tiče današnje radionice ona je u principu posvećena pticama. Sutra ćemo govoriti nešto više o ribama, a u petak o biljkama. Mislim da ćemo u ova tri dana nekako zaokružiti priču o bioraznolikosti Hutovog blata i nešto na čemu ćemo sigurno nastaviti raditi i kasnije kroz naše aktivnosti, kroz interprezentacijski centar, kroz različite edukativne sadržaje koji će biti dostupni, a u samom tome pomaže nam mobilna aplikacija obzirom da sve sada teži ka internetu učinit će nam te informacije puno dostupnijim”, kazala je Rozić.

Profesorica doktorica Višnja Bukvić ističe kako je predstavljen presijek najznačajnijih vrsta ptica u Hutovu blatu.

”Na prezentaciji smo predstavili presijek najznačanijih vrsta ptica koje obitavaju u Hutovu blatu koje je prepoznatljivo u europskim i svjetskim razmjerima kao veliko stanište ptica. Tu je do sada zabilježena 261 vrsta ptica, međutim one su se tijekom godina mijenjale. Bilo je razdoblja prije i poslije izgradnje hidroelektrane Čapljina pa je samim tim taj broj nakon izgradnje opao na 163 ptičje vrste, ali je do danas u blagom porastu”, ističe Bukvić.

Zadovoljni su brojnosti vrsta i brojnosti ptica.

”Još uvijek možemo biti zadovoljni brojnosti vrsta i brojnosti ptica populacija u Hutovu blatu i sve one su pod nekakvom zaštitom i skoro 160 vrsta je na crvenoj listi BiH i u zaštiti su različitih koncencijama od Natura 2000 staništa gdje se zaštićuju selidbeni putevi, zatim Ramsarsko područje i drugim konvencijama.”, zaključuje Višnja Bukvić.