FOTO/VIDEO | Pravoslavni vjernici polnoćkom proslavili Božić; liturgiji nazočila i Dajana Bošković

4292

Paroh čapljinski Marko Gojačić služio je noćas u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čapljini ponoćnu božićnu liturgiju.

Na služenju liturgije okupilo se stotinjak vjernika iz čapljinske općine, a liturgiji je nazočila i Dajana Bošković, odbojkaška reprezentativka BiH i trenutno jedna od najboljih igračica Europe, a koja je porijeklom iz Tasovčića kod Čapljine.

U 23:30 sati ispred crkve uz molitvu su naloženi badnjaci, uslijedio je potom govor čapljinskog paroha, a zatim i veličanstven vatromet, nakon čega su se vjernici zajedno sa parohom uputili u crkvu gdje je služena sveta liturgija.

Paroh Gojačić je u govoru ispred crkve vjernicima rekao ”kako se dijete Hristos rodi na današnji dan skromno, u štali Vitlejemskoj, a njegovo rođenje značilo je početak našeg spasenja.”

Paroh čapljinski Marko Gojačić

”Mi smo dužni da osjetimo prisutnost Boga u ovom svijetu, a tu prisutnost osjetit ćemo ako činimo dobro bližnjemu svome, ako su naša srca ispunjena ljubavlju i mirom, a ne mržnjom, ako su naša srca ispunjena toplinom, a ne hladnoćom”, rekao je Gojačić.

”Kako gori ovaj badnjak i daje toplinu, tako neka nam Gospod da toplinu u srcu da spremni dočekamo Kristovo rođenje i da se sam Bog useli u naše srce, domove i živote”, dodao je Gojačić.

”Danas je najradosniji kršćanski praznik jer je upravo danas Bog postao čovjek. Jako je značajno i jako je lijepo da se upali badnjak, da se upali vatromet, da se zapjeva i da se radujemo ovom velikom prazniku i danu, ali to ne smije biti glavno, glavno nam mora biti čovjek koji je pored nas, koji je možda u nekoj patnji, bolu i tuzi, ali da mu se nađemo da mu pomognemo”, zaključio je paroh čapljinski.

Nakon služenja liturgije i pričešća, najmlađim parohijanima podijeljni su pokloni, a vjernici su nastavili zajedničko druženje.

Uredništvo Čapljinskog portala svim pravoslavnim vjernicima iz Čapljine, kao i svim našim čitateljima pravoslavne vjeroispovijesti, od srca želi čestit i blagoslovljen Božić uz tradicionalnu čestitku: ”Mir Božji, Hristos se rodi”.

Prilikom preuzimanja teksta obavezno je navesti Čapljinski portal kao izvor i dodati poveznicu (link) na članak.