Najniža plaća u FBiH povećana za 136 KM

    625

    Federalna vlada danas je, na telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku da se najniža plaća za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine utvrđuje u neto iznosu od 543 KM.

    Time je, prema ranijim obećanjima i najavama, povećana najniža plaća, koja od 1. siječnja 2022. godine iznosi 543 KM, te je u odnosu na prethodni iznos veća za 136 KM ili 33,56 posto.

    Uz mjesečnu plaću, većina radnika u Federaciji BiH također ostvaruje pravo na neoporezive naknade poput toplog obroka, prijevoza i regresa, po čemu je Federacija BiH jedinstvena u Europi. Ove naknade u prosjeku po zaposlenom iznose 174 KM, tako da povećanje najniže plaće garantira ukupna primanja koja su znatno viša od najniže plaće i koja će za većinu radnika biti najmanje 717 KM mjesečno.

    Nadalje, novi propisi sada garantiraju da će najniže plate biti usklađivane godišnje u zavisnosti od rasta ekonomije i cijena, počevši od 2023. godine.

    Nakon što Parlament Federacije BiH usvoji nove fiskalne zakone, bit će stvorene pretpostavke za još veći rast najniže plaće bez štetnih posljedica za privredu i zaposlenost, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću.